"Sever je povsod, kjer je samota. Tukaj je en sam sever. To je zapis o ljudeh, ki sem jih srečal v teh severih. Toda moj spomin je razdrobljen in ne dojame bistva. Zdaj razmišljam, da so bila moja prizadevanja zaman. Samo občasno zaznam obstoj sveta skozi topo bolečino, ki po malem spreminja obliko," je zapisal Koji Yamamura, avtor filma Množica severov. Foto: Animateka

Festivalski dogodki bodo potekali v Kinodvoru, Slovenski kinoteki, Dvorani Dijaškega doma Tabor in Cukrarni. Rdeča nit je tokrat francoski animirani film, kot novost za najmlajše pa predstavljajo program Slonove TV-specialke, ki bo predstavil animirane filme, narejene za televizijo.

"Osrednji program tudi letos predstavljajo trije tekmovalni programi: glavni tekmovalni program, program Mladi talenti Evrope in Slonov tekmovalni program. Filme zanje smo izbrali izmed 550 prijavljenih kratkih animiranih filmov – za glavni tekmovalni program jih je bilo prijavljenih 128, za program Mladi talenti Evrope 220 in za Slonov tekmovalni program 199," je na novinarski konferenci povedal programski direktor festivala Igor Prassel.

Prikazali bodo osem celovečernih animiranih filmov, to so Množica severov (Koji Yamamura), Vojna s samorogi (Alberto Vasquez), Otok (Anca Damian), Psom in Italijanom vstop prepovedan (Alain Ughetto), Moja romanca z zakonom (Signe Baumane), Srebrna ptica in mavrična riba (Lei Lei), Nayola (Jose Miguel Ribeira), najmlajšim pa bo namenjen film Perlimps (Ale Abreu).

Igor Prassel, Saša Bach in Jelena Dragutinović na novinarski konferenci. Foto: Zupanov
Igor Prassel, Saša Bach in Jelena Dragutinović na novinarski konferenci. Foto: Zupanov

V tekmovalnih programih so zastopani tudi štirje filmi slovenskih avtorjev, Legenda o Zlatorogu v režiji Lee Vučko in Damirja Grbanovića, dobitnik vesne za najboljši animirani film na letošnjem Festivalu slovenskega filma Portorož, xx Vasje Lebariča in Julija Zornika, hrvaški film Pozdrav soncu Darka Masneca, slovenskega avtorja, ki živi na Hrvaškem, in pa srbsko-slovensko-slovaška koprodukcija O denarju in sreči, katerega režijo podpisujeta Ana Nedeljković in Nikola Majdak jr..

V tekmovalnem programu Mladi talenti Evrope je po besedah Ane Šturm največ filmov iz Nemčije, sledijo filmi iz Poljske, Estonije in Francije, "velik kvalitativen preskok pa je bilo letos opaziti v filmih študentov slovenskih fakultet." V programu so s filmi zastopani Nika Karner z Univerze v Novi Gorici ter Sofiya Kruglikova in Kaja Horvat z Akademije za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani.

V Slonov tekmovalni program pa sta vključena dva filma slovenskih avtorjev – Mišja hiša Timona Lederja in Bimberli Roka Predina.

Film skozi vizualno poezijo in simboliko govori o aktualnih dogodkih v svetu, kjer vsak išče svoj raj, so zapisali ob filmu Otok, katerega avtorica je Anca Damian. Foto: Animateka
Film skozi vizualno poezijo in simboliko govori o aktualnih dogodkih v svetu, kjer vsak išče svoj raj, so zapisali ob filmu Otok, katerega avtorica je Anca Damian. Foto: Animateka

Pregled najboljših animacij z vsega sveta bosta predstavila Svetovni jagodni izbor in Kinotripov jagodni izbor. V najboljše animirane umetnine iz regije pa bosta gledalce popeljala Panorama in Študentska panorama.

Tudi letos nadaljujejo sekcijo Animirani dokumentarci, pa tudi sekcijo za najmlajše z ekološko tematiko Zeleni slon, letošnja novost za najmlajše pa so Slonove TV-specialke.

Sorodna novica Igor Prassel: Animatorke in animatorji so humanisti filmske umetnosti

Letošnja festivalska rdeča nit je francoski animirani film. V sodelovanju s festivalom v Annecyju, s šolo La Poudriere, z arhivom CNC in Slovensko kinoteko bo Animateka v več programih na ogled ponudila arhivski in polpretekli izbor najboljših francoskih animacij ter prikazala najboljše študentske filme šole La Poudriere, v programu V iskanju doma - Michelle in Uri Kranot pa bo predstavil umetnika Michelle in Url Kranot, ki delata skupaj že več kot 20 let in sta zaslovela s številnimi nagrajenimi kratkimi filmi.

"Na začetku je moje zanimanje vzbudila stara slika, ki je krožila po spletu, črno-bel izvesek pred staro kavarno, na katerem je pisalo: Psom in Italijanom vstop prepovedan. Mislil sem, da izvira iz Savoje ali Aina, morda iz Švice, a so tak napis najprej opazili v Belgiji. Druge države so sledile, in to je bil del moje zgodovine. Nasilje, krutost in surovost napisa, ki je pozdravljal priseljence, so se do potankosti ujemali z obujanjem zgodovinskega spomina, ki je podlaga za film. En prizor je v celoti posvečen temu izvesku, ki je postal tudi naslov filma," pravi Alain Ughetto. Foto: Animateka

Polnočni projekciji za odrasle bosta prav tako v znamenju Francije. Kratki za odrasle – po francosko in WTF2022 sta nastala v sodelovanju z Mednarodnim festivalom animiranega filma v Annecyju. V okviru fokusa na francoski animirani film bo na sporedu francoska animirana celovečerna protikulturna klasika iz leta 1973 Divji planet Reneja Lalouxa.

Napovedujejo tudi strokovna predavanja in pogovore z avtorji v okviru platforme AnimatekaPRO, predstavitve VR in AR filmov ter več razstav.