Na programu je do 12. junija približno 350 filmov, med njimi tudi filmi slovenskih animatorjev. Napovedanih je več kot 150 znanih gostov.

Prizor iz filma WolfWalkers avtorjev Tomma Moora in Rossa Stewarta. Foto: Imdb/zajem zaslona
Prizor iz filma WolfWalkers avtorjev Tomma Moora in Rossa Stewarta. Foto: Imdb/zajem zaslona

Filmi so razporejeni v več kategorij, v katerih bodo tekmovali za festivalske nagrade. V najbolj prestižnem tekmovanju za celovečerni animirani film jih je šest. Poleg projekcije ob odprtju, "avtobiografske groteske" Kill it and Leave this Town, ki je že navdušila svetovno filmsko kritiko, bodo na Animafestu predvajali tudi kandidata za nagrado oskar, film WolfWalkers avtorjev Tomma Moora in Rossa Stewarta.

Kje?

Festival bo potekal na več lokacijah v Zagrebu, kot so Kino študentskega centra, Kino Tuškanac, Teater &TD in drugod, vključno s projekcijami na prostem.

S Sundancea prihaja psihedelična ameriška risanka Cryptozoo, avtor Dash Show pa bo eden od številnih gostov Animafesta. Na sporedu bo tudi "ruski avantgardni kolažni spektakel", kot je opisan na spletni strani festivala, The Nose or the Conspiracy of Mavericks legendarnega Andreja Hržanovskega.

Znana imena iz sveta animacije
Za veliko nagrado kratkega animiranega filma tekmuje 44 filmov, med njimi so tudi lanska nagrajenka Animafesta, japonsko-nemška animatorka Šoko Hara in znani švicarski minimalist Michael Frei, ter avtorji mlajše generacije, kot sta ruski animator Saša Svirski in madžarska režiserka Nadja Andrasev.

Na sporedu bo tudi program VR-animacije.

Ena od selektork programa za otroke je bila urednica otroškega in mladinskega programa na RTV Slovenija Martina Peštaj. Foto: SOJ RTV SLO
Ena od selektork programa za otroke je bila urednica otroškega in mladinskega programa na RTV Slovenija Martina Peštaj. Foto: SOJ RTV SLO

Na festivalu tudi slovenska udeležba
V tekmovalnem programu filmov za otroke bo občinstvo lahko videlo tudi slovenski animirani film Maček Muri – Tekma avtorja Jerneja Žmitka.

Ena od selektork programa za otroke je bila urednica otroškega in mladinskega programa na RTV Slovenija Martina Peštaj.

Nagrada za življenjsko delo Ralphu Bakshiju
Ob filmskih programih so pripravili tudi veliki tematski blok, ki je posvečen ljubezni v animaciji, ter retrospektivo ameriškega režiserja Ralpha Bakshija, ki je znan po celovečercih in animiranih filmih, kot sta Gospodar prstanov in Maček Fritz. Bakshiju bodo podelili tudi letošnjo festivalsko nagrado za življenjsko delo.

Ena od retrospektiv je posvečena zagrebški šoli risanega filma, ki je tudi zaslužna, da je bil Zagreb gostitelj prvega Animafesta leta 1972. Organizirali bodo tudi znanstveno srečanje o animaciji in mojstrske delavnice ter razstave.