Pred zmago leta 2018 je bil Ivory za oskarja nominiran trikrat (za režijo filmov Soba z razgledom, Howardov kot in Ostanki dneva); s kipcem (za scenarij drame Pokliči me po svojem imenu) je osvojil tudi rekord in postal najstarejši oskarjevec vseh časov.Foto: EPA
Pred zmago leta 2018 je bil Ivory za oskarja nominiran trikrat (za režijo filmov Soba z razgledom, Howardov kot in Ostanki dneva); s kipcem (za scenarij drame Pokliči me po svojem imenu) je osvojil tudi rekord in postal najstarejši oskarjevec vseh časov.Foto: EPA
Sorodna novica Korespondenca Jamesa Ivoryja del filmske zgodovine

Na svojega prvega oskarja je moral James Ivory dolgo čakati. Ko se je marca 2018 s palico povzpel na oder, je bil star 89 let in je do danes še vedno najstarejši prejemnik oskarja v zgodovini podeljevanja te nagrade. Zlatega kipca kljub temu ni prejel kot režiser, pač pa kot scenarist filma Pokliči me po svojem imenu, za priredbo zgodbe o gejevski ljubezenski romanci.

"To je univerzalna zgodba o prvi ljubezni, ki jo razume vsak, naj bo homoseksualec, heteroseksualec ali nekje vmes," je v zahvalnem govoru poudaril Ivory. Kot režiser je bil doslej za oskarja nominiran trikrat, a je vsakokrat ostal praznih rok.

Na newyorškem filmskem festivalu lansko jesen je predstavil svoj "globoko osebni" dokumentarni film z naslovom A Cooler Climate. Doslej še neobjavljeni 16-milimetrski posnetki so nastali med njegovim potovanjem v Afganistan leta 1960, ki je njegovo življenje obrnilo na glavo. V dokumentarcu razmišlja tudi o odraščanju v ameriški zvezni državi Oregon, svoji homoseksualnosti in začetkih svoje filmske kariere, ki jo je zaznamovalo usodno srečanje.

James Ivory in Ismail Merchant, svetu od nekdaj znana kot producentska partnerja, sta bila od začetka šestdesetih dalje par tudi v zasebnem življenju; skupaj sta ostala do leta 2005, ko je Merchant pri 68 letih umrl med operacijo. Čeprav sta sodelovala več kot štirideset let, v medijih ni bilo tako rekoč nobenih izrecnih omemb njunega zasebnega življenja; tovrstnim vprašanjem sta se ogibala celo ob premieri filma Maurice (1987), ki tematizira istospolno ljubezen.
James Ivory in Ismail Merchant, svetu od nekdaj znana kot producentska partnerja, sta bila od začetka šestdesetih dalje par tudi v zasebnem življenju; skupaj sta ostala do leta 2005, ko je Merchant pri 68 letih umrl med operacijo. Čeprav sta sodelovala več kot štirideset let, v medijih ni bilo tako rekoč nobenih izrecnih omemb njunega zasebnega življenja; tovrstnim vprašanjem sta se ogibala celo ob premieri filma Maurice (1987), ki tematizira istospolno ljubezen. "To ni nekaj, kar bi indijski musliman kdaj javno rekel ali pustil natisniti," je pozneje v intervjuju za The Guardian povedal Ivory. "Ne smete pozabiti, da je bil Ismail indijski državljan, nastanjen v Mumbaju, ki je imel globoko konservativno muslimansko družino. To ni bilo nekaj, kar bi hotel oglaševati. In ker sva si bila tako blizu in sva preživela večino življenja skupaj, ga nisem nameraval sabotirati." Foto: EPA
Zgodovinska drama Ostanki dneva je bila ekranizacija romana nobelovca Kazua Ishigura. Leto pred tem filmom sta Emma Thompson in Anthony Hopkins skupaj zaigrala tudi v filmu Howardov kot, posnetem prav tako pod režisersko taktirko Jamesa Ivoryja. Foto: IMDb
Zgodovinska drama Ostanki dneva je bila ekranizacija romana nobelovca Kazua Ishigura. Leto pred tem filmom sta Emma Thompson in Anthony Hopkins skupaj zaigrala tudi v filmu Howardov kot, posnetem prav tako pod režisersko taktirko Jamesa Ivoryja. Foto: IMDb

Partnerstvo v umetnosti in življenju
V New Yorku je namreč spoznal Ismaila Merchanta, osem let mlajšega ambicioznega producenta. V Indiji rojeni producent je postal njegov filmski in življenjski partner.

Nerazdružljiva z njima je bila britanska pisateljica Ruth Prawer Jhabvala, hči poljskih Judov, ki je otroštvo preživela v Nemčiji. Napisala je skoraj vse scenarije za filmsko uspešni par.
Z Merchantom je Ivory ustanovil podjetje Merchant Ivory Productions, ki se je kot najdlje trajajoče podjetje na področju neodvisnega filma tudi vpisalo v Guinnessovo knjigo rekordov. 68-letni Merchant je umrl leta 2005, 85-letna Jhabvala leta 2013.

Prvi skupni film slovite trojice, indijska drama The Householder, ki jo je režiral Ivory, je bil v kinematografih leta 1963. Daleč od Hollywooda so sledili številni kratki in celovečerni filmi, pogosto na temo zahodne in vzhodne kulture ter spora med tradicijo in asimilacijo. Družbi Merchant-Ivory je mednarodni preboj uspel leta 1979 z elegantno filmsko priredbo romana Henryja Jamesa Evropejci.

Še vedno načrtuje nove projekte
Leta 2009 je Ivory končal svoj doslej zadnji celovečerni režijski projekt The City of Your Final Destination, še vedno pa je dejaven kot producent. Konec lanskega leta je tako napovedal filmsko biografijo o italijansko-ameriškem pop pevcu Jimmyju Roselliju, sopotniku Franka Sinatre. Le nekaj tednov pred današnjim rojstnim dnem pa je obelodanil nov projekt, pri katerem bo sam stopil pred kamero in povedal svojo zgodbo.

V načrtovanem dokumentarnem portretu z naslovom James Ivory: In Search of Love and Beauty režiserja Christopherja Manninga bodo svoje anekdote o delu z Ivoryjem delili zvezdniki, kot so Emma Thompson, Helena Bonham Carter in Hugh Grant, ki so pogosto snemali z Ivoryjem.