Malingova ekipa, ki šteje deset ljudi, dela v majhnem studiu, ki je – tako kot številni okoliški start-upi – zrastel iz predelanih ladijskih zabojnikov. Foto: Reuters
Malingova ekipa, ki šteje deset ljudi, dela v majhnem studiu, ki je – tako kot številni okoliški start-upi – zrastel iz predelanih ladijskih zabojnikov. Foto: Reuters

Še pred koncem letošnjega leta bo na pretočni platformi Disney Plus premiero doživela desetdelna antologijska serija Kizazi Moto: Generation Fire, v kateri bodo zbrani kratki animirani filmi producentov iz šestih afriških držav – Egipta, Nigerije, Zimbabveja, Ugande, Kenije in Južnoafriške republike. Izvršni producent projekta je z oskarjem nagrajeni režiser Peter Ramsey.

"Uradna zgodba o Afriki je vedno enaka. Prižgite zdajle poročila in stavim lahko, da bodo poročali o čem slabem, kar se je pravkar zgodilo," je 32-letni ugandski animator Raymond Malinga komentiral za tiskovno agencijo Reuters. Vse pozitivne zgodbe so pokopane pod plazom negativnih, je prepričan, in zanj je nova antologija "priložnost, da na pozitiven način prispevam k temu pogovoru".

Raymond Malinga je studio Creatures Animation ustanovil leta 2015. Foto: Reuters
Raymond Malinga je studio Creatures Animation ustanovil leta 2015. Foto: Reuters

Malinga, ki je animacijo in posebne vizualne učinke študiral v Maleziji, je v domači Kampali leta 2015 ustanovil filmski studio Creatures Animation. Njihov veliki preboj se je zgodil leta 2017, ko je canski festival predvajal kratki film A Kalabanda Ate My Homework; ista animacija je nato naslednje leto na Afriškem mednarodnem filmkskem festivalu v Nigeriji osvojila šest nagrad.

Malingova ekipa, ki šteje deset ljudi, dela v majhnem in temačnem studiu, ki je – tako kot številni okoliški start-upi – zrastel iz predelanih ladijskih zabojnikov.

Povpraševanje po afriških vsebinah sicer v svetovnem merilu narašča, predvsem po zaslugi naročil za serije in kratke filme, ki jih želijo v svoje kataloge uvrstiti ponudniki pretočnih vsebin, tudi Netflix in Showmax. V sami Afriki pa ljudje še vedno iščejo predvsem tuje vsebine, in tudi zato Malinga upa, da bo Disneyjeva antologija velik korak v boju proti stereotipom. Afriški gledalci bodo tako prek velikih ponudnikov dobili več vsebin, v kateri nastopajo "ljudje, podobni njim", kot se je izrazil.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Če se je afroglasba lahko prebila ...
Ker doseg in število zaposlenih v Creatures Animation raste, Malinga načrtuje širitev v polje videoiger, zanima pa ga tudi potencial vsebin v navidezni resničnosti. Njegov daljnoročni sen je, da bi afriški film in animacijo pripeljal na svetovni oder, kjer so druge afriške industrije že prisotne. "Afroglasba je obkrožila svet. Nekateri naši komiki so uspešni ... Pa si rečem: zakaj ne tudi animacija, zakaj ne film?"