Direktorji kastinga z izbiro igralcev močno vplivajo na končno podobo filma. Foto: AP
Direktorji kastinga z izbiro igralcev močno vplivajo na končno podobo filma. Foto: AP

Odločitev Akademije je marsikoga presenetila, predvsem zato, ker je organizacija že več let tarča kritik, češ da bi morali oklestiti število nagrad, ki jih podelijo v okviru TV-prenosa. To bi morda pomagalo zajeziti nenehen upad gledalcev, ocenjujejo bolj mainstreamovsko nagnjeni komentatorji. Akademija sicer še ni potrdila, ali bodo oskarja za kasting podeljevali znotraj TV-prenosa, je pa tak scenarij najverjetnejši. Podelitev trenutno obsega 23 nagrad, čeprav se številni gledalci prenosu pridružijo šele proti koncu, za "glavne" štiri ali pet kategorij.

Akademija je novo kategorijo nazadnje skušala vpeljati leta 2018, ko so napovedali "oskarja priljubljenosti", a so po ogorčenem odzivu javnosti idejo črtali, češ da je bila "narobe razumljena". Ideja je bila na oskarje pripeljati tudi poletne blockbusterje in franšize o superjunakih.

Obenem pa je treba povedati, da Akademija v zadnjih letih vodjem kastinga izkazuje več spoštovanja kot nekoč. Predstavniki tega poklica so člani Akademije že desetletja, so pa do leta 2013, ko je bila ustanovljena njihova lastna veja znotraj Akademije, spadali v "splošno" kategorijo. Šest let pozneje je poklicni direktor kastinga prvič v zgodovini postal tudi direktor Akademije; David Rubin je funkcijo opravljal med letoma 2019 in 2022. Danes je v veji direktorjev kastinga 158 aktivnih članov Akademije, kar pomeni, da je njihova veja najmanjša od 19 poklicnih podskupin v Akademiji.

Zadnja menjava v oskarjevskih kategorijah je bila združitev kategorij
Zadnja menjava v oskarjevskih kategorijah je bila združitev kategorij "montaže zvoka" in "mešanja zvoka" v eno samo – "najboljši zvok". Foto: EPA
Sorodna novica Akademijo, ki podeljuje oskarje, bo vodil David Rubin

Predsednica in izvršni direktor Akademije, Janet Yang in Bill Kramer, sta prejšnji teden v izjavi za javnost zapisala: "Direktorji kastinga imajo ključno vlogo v filmskem procesu, s ponosom dodajamo kasting k disciplinam, ki se jim poklanjamo in jih nagrajujemo. Našim kolegom čestitamo ob tem vznemirljivem mejniku ter za njihovo predanost in natančnost v celotnem procesu."

Richard Hicks, Kim Taylor-Coleman in Debra Zane, guvernerji sekcije direktorjev kastinga, tej izjavi za javnost dodajajo: "V imenu naše veje bi se radi zahvalili odboru, svetu za nagrade in vodstvu Akademije za njihovo podporo. Ta nagrada je zasluženo priznanje izjemnim talentom naših članov in njihovemu predanemu ustvarjanju."

Pogoji za prijavo in pravilnik za nominacijo bo objavljen aprila 2025, v okviru pravilnika za 98. podelitev oskarjev. Ameriški igralski ceh (SAG) je na podelitvi svojih nagrad priznanje za najboljši kasting vpeljal že leta 2007. Lani je denimo nagrado za najboljši kasting prejel film Top Gun: Maverick.

Letošnja podelitev zlatih globusov je vpeljala kategorijo "uspeha v kinodvoranah" in v njej nagradila Barbie Grete Gerwig; tako je film, ki je bil v številnih ključnih kategorijah spregledan, vseeno nagrajen z zlatim globusom.

Kdaj bo čas za kaskaderje?
Za podobno vključenost lobirajo tudi filmski kaskaderji, a očitno bo moral ta poklic na svoj trenutek še čakati. Zelo aktiven borec za ta cilj je bil v zadnjih letih Chad Stahelski, režiser filma John Wick, nekdaj tudi sam kaskader in koordinator kaskaderjev. Še lani je komentiral, da so v svojih naprezanjih "naredili velik korak naprej". "Obe strani bi radi, da se to zgodi. Hočejo kaskaderje na oskarjih. To se bo zgodilo. Gre samo še za to, da dorečemo, kako to izpeljati najbolj premišljeno in pošteno."

V preteklosti so bile predlagane še druge morebitne kategorije, denimo najboljše oblikovanje špice in za najboljšo režijo plesa (ta kategorija je v tridesetih letih 20. stoletja tudi obstajala) ter za najboljši izvirni muzikal.