Oskarjevske kampanje praviloma trajajo dolge mesece, pot do nominacije pa je običajno tlakovana s predhodnimi nominacijami za
Oskarjevske kampanje praviloma trajajo dolge mesece, pot do nominacije pa je običajno tlakovana s predhodnimi nominacijami za "manjše" nagrade ter s pazljivo konstruirano "zgodbo" o tem, kaj določena vloga predstavlja: vrnitev pozabljene zvezde, neverjetno telesno transformacijo ipd. Zato je nekatere "grassroots" kampanja za film To Leslie tako zelo presenetila. Foto: IMDb

Akademija filmskih umetnosti in znanosti je v petek potrdila, da pregleduje postopke kampanje zaradi presenetljive nominacije za oskarja za najboljšo igralko v primeru igralke Andree Riseborough za vlogo v majhnem, neodvisnem filmu To Leslie. Akademija je objavila izjavo, povezano s kampanjo, v kateri filma To Leslie ni izrecno omenila.

"Cilj akademije je zagotoviti, da tekmovanje za nagrade poteka na pošten in etičen način. Zavezani smo zagotavljanju vključujočega postopka podeljevanja nagrad," je po poročanju časnika Variety akademija zapisala v izjavi.

Ob tem so še dodali, da "akademija pregleduje postopke kampanje glede letošnjih nominirancev, da bi zagotovili, da niso bile kršene nobene smernice, in da bi ugotovili, ali so v novi dobi družbenih medijev in digitalnega komuniciranja morda potrebne spremembe smernic. Verjamemo v poštenost naših postopkov nominacij in glasovanja ter podpiramo pristne ljudske kampanje za izjemne dosežke".

Drama To Leslie, ki je v blagajno doslej prinesla le 27 tisoč ameriških dolarjev, se je znašla pod drobnogledom zaradi usmerjene kampanje, ki so jo v imenu igralke vodili njeni podporniki, predvsem zvezdniki iz filmskih krogov, med njimi Kate Winslet, Jane Fonda, Charlize Theron, Gwyneth Paltrow in Amy Adams.

Po razglasitvi nominacije je Andrea Riseborough za Deadline komentirala, a je zaradi nominacije
Po razglasitvi nominacije je Andrea Riseborough za Deadline komentirala, a je zaradi nominacije "osupla". "Težko je bilo verjeti, da bi se to lahko zgodilo, ker nisem bila v igri za nobeno drugo nagrado". Foto: AP

Revščina in alkoholizem v Teksasu
Andrea Riseborough v filmu igra teksaško mamo samohranilko, ki zdrsne v alkoholizem; dodatno jo bremeni še sram, ker je po zmagi na loteriji pred leti zafrčkala skoraj 200 tisoč dolarjev. Po oktobrski premieri film je bila sicer nominirana za nagrado independent spirit, ne pa za zlati globus ali nagrado igalskega ceha (SAG). Še posebej nagrade SAG so praviloma precej zanesljiv napovednik oskarjevskih nominacij.

Za oskarja za najboljšo igralko v glavni vlogi je favoritka Cate Blanchett (Tar), nominirane pa so še Ana de Armas (Blondinka), Michelle Williams (Fabelmanovi) in Michelle Yeoh (Vse povsod naenkrat).

Celo Cate Blanchett je, ko je prejela nagrado po izboru kritikov (Critics' Choice), prvo minuto zahvalnega govora porabila za to, da je opozorila na spreglednost nekaterih sijajnih vlog pri "arbitrarnih nagradah", med drugim je navedla ravno Andreo Riseborough.

Iskrena naklonjenost kolegici ali premetena kampanja?
Los Angeles Times poroča, da sta režiser filma Michael Morris in njegova žena, igralka Mary McCormack, "poklicala čisto vse svoje slavne prijatelje" in jih prosila, naj si film ogledajo ter o njem tudi kaj objavijo na družbenih omrežjih. In slavni so v to očitno privolili: novembra sta posebni projekciji organizirali Charlize Theron in Gwyneth Paltrow, Kate Winslet je vodila pogovor z ustvarjalci (in vlogo v filmu opisala kot "eno najboljših, kar jih je kdaj videla"), hvalnice filmu na družbenih omrežjih pa sta med drugim objavila Edward Norton (ki je objavo začel s priznanjem, da skoraj nikoli ne objavlja filmskih priporočil) in Susan Sarandon. Zanimivo je tudi, da so bile v številnih objavah uporabljene podobne fraze, na primer besedna zveza "majhen film z ogromnim srcem" ali pa "najboljši igralski nastop leta".

Ji grozi diskvalifikacija?
Vse od razglasitve nominacij ta teden se je v filmski industriji razplamtela burna razprava, ali je njena kampanja kršila pravila in smernice, ki jih je določila akademija. Odkar je bila objavljena nominacija Andree Riseborough, se širijo govorice, da bi jo lahko diskvalificirali.

Po navedbah več virov se bo akademija sestala naslednji torek, ko naj bi bil na dnevnem redu tudi primer Andree Riseborough. Poleg tega viri razkrivajo, da čeprav je bila Akademija zasuta s klici in elektronskimi sporočili v povezavi z vključitvijo Riseboroughove, ni bila vložena nobena uradna pritožba.

"Sram naj jih bo"
Nad možnostjo potencialne diskvalifikacije se mnogi zgražajo, tudi igralka Christina Ricci, ki je v objavi na Instagramu zapisala: "Smešno se mi zdi, da je 'presenetljiva nominacija' (to pomeni, da v promocijo te igralke niso vložili gore denarja) za legitimno brilijantno vlogo spodbudila preiskavo. Torej si priznanje zaslužijo samo igralci in filmi, ki si lahko privoščijo kampanjo? To se mi zdi elitistično in iskreno zelo zahojeno."

Izpostavila je še, da Andrea Riseborough prav gotovo ni imela nič s kampanjo, češ da teh stvari nikoli ne organizira igralec sam, a bo "njena nominacija vseeno za vedno nosila madež". "Sram naj jih bo, če bodo nominacijo umaknili."