Sex Pistols v izvirni postavi leta 1978, na ameriški turneji. Januarja 1978, ko jih v Angliji  nihče ni več hotel najeti za nastop, so se člani skupine Sex Pistols podali na turnejo v ZDA. Obstaja cel kup anekdot: v San Antoniu je Sid Vicious občinstvo ozmerjal s 'samimi p***i' in nekoga udaril po glavi s kitaro. V Dallasu je na oder prišel z besedami 'Dajte mi šus' na prsih in tako dalje. V San Franciscu je doživel svoj prvi prekomerni odmerek; že tri dni pozneje je zaradi mamil zdrsnil v komo. Po vrnitvi v Veliko Britanijo sta se z Rottenom zaradi vsega tega dokončno sprla. Foto: AP
Sex Pistols v izvirni postavi leta 1978, na ameriški turneji. Januarja 1978, ko jih v Angliji nihče ni več hotel najeti za nastop, so se člani skupine Sex Pistols podali na turnejo v ZDA. Obstaja cel kup anekdot: v San Antoniu je Sid Vicious občinstvo ozmerjal s 'samimi p***i' in nekoga udaril po glavi s kitaro. V Dallasu je na oder prišel z besedami 'Dajte mi šus' na prsih in tako dalje. V San Franciscu je doživel svoj prvi prekomerni odmerek; že tri dni pozneje je zaradi mamil zdrsnil v komo. Po vrnitvi v Veliko Britanijo sta se z Rottenom zaradi vsega tega dokončno sprla. Foto: AP

Serija je naslov dobila po avtobiografiji Steva Jonesa iz leta 2016 Lonely Boy knjiga velja za iskreno, globoko čustveno izpoved in za enega boljših primerkov glasbenih avtobiografij. Pod scenarij za serijo Pistol sta podpisana Frank Cottrell Boyce in Craig Pearce. Produkcijo naj bi po pisanju revije The Hollywood Reporter začeli že 7. marca letos.

Predstavljaj si, da s svojimi kolegi vdreš v svet Krone in Dowton Abbey - svoje pesmi in svoj bes kričite na vse, kar predstavljajo. To je bil trenutek, v katerem sta se britanska kultura in družba za vedno spremenili.

Danny Boyle

Steva Jonesa bo igral Toby Wallace (videli smo ga v drami Mlečni zobje), v igralski zasedbi pa je tudi Maisie Williams, ki se je vsi spomnimo iz Igre prestolov. Igrala bo Pamelo Rook, znano tudi kot Jordan, ki ji zgodovina pripisuje del zaslug za stvaritev punkovske mode oblačenja. Louis Partridge (Enola Holmes) bo kultni basist Sid Vicious, bobnarja Paula Cooka pa bo upodobil Jacob Slater.

Izbruh skupine Sex Pistols na glasbeno sceno sredi 70. let preteklega stoletja je za vedno spremenil tako britansko družbo kot kulturo.

Sex Pistols, ki so začeli nastopati leta 1975, so danes v hipu prepoznavni po punkovskih himnah, kot so Anarchy in the UK, God Save the Queen in Pretty Vacant, pa tudi po svojskem slogu oblačenja. Izdali so le en studijski album z naslovom Never Mind The Bollocks, Here's The Sex Pistols (1977), ki ga je ameriška glasbena revija Rolling Stone uvrstila med najboljše albume v zgodovini.

Danny Boyle je še vedno najbolj poznan po kultnem filmu Trainspotting, ki daje slutiti, da se ne bo ustrašil temnejših plati zgodbe o Sex Pistolsih. Leta 2019 je režiral Yesterday, malo pocukrano dramo na temo skupine The Beatles. Foto: EPA
Danny Boyle je še vedno najbolj poznan po kultnem filmu Trainspotting, ki daje slutiti, da se ne bo ustrašil temnejših plati zgodbe o Sex Pistolsih. Leta 2019 je režiral Yesterday, malo pocukrano dramo na temo skupine The Beatles. Foto: EPA

Zasedba, ki jo je idejno vodil menedžer Malcolm McLaren, je s pevcem Johnnyjem Rottenom in razvpitim pokojnim basistom Sidom Viciousom desetletja navdihovala mlade po svetu, naj se upirajo uveljavljenim družbeno-političnim sistemom. Skupina je razpadla leta 1978.

Sid in Nancy: tragična zgodba
Oktobra 1978, ko se je Sid Vicious iz zadrogirane omotice zbudil v sobi hotela Chelsea, je njegovo dekle Spungen v luži krvi mrtvo ležalo v kopalnici. Čeprav se dogodkov prejšnjega večera in noči ni spominjal, je zločin pozneje priznal in bil aretiran. Potem ko je založba Virgin plačala varščino, je poskušal narediti samomor, zato so ga hospitalizirali. 9. decembra je bil zaradi pretepa v baru (z bratom Patti Smith) spet aretiran. Ko se je dva meseca pozneje znašel na prostosti, se je zadel z drugorazrednim heroinom, ki mu ga je priskrbela lastna mati. Še isti večer je vajo ponovil in prihodnji dan so ga našli mrtvega. Star je bil 21 let.

Leta 1996 so se Rotten, Jones, Cook in Matlock spet zbrali za turnejo, naslovljeno Filthy Lucre (v prevodu Umazan pohlep), v sklopu katere so gostovali tudi v ljubljanski Hali Tivoli. Leta 2006 so četverico in Viciousa uvrstili v Dvorano slavnih rokenrola. Slovesnosti ob tej priložnosti se ni udeležil nobeden izmed članov skupine, muzej pa so označili za "flek od scanja".

Nekaj priložnostnih koncertov so Sex Pistolsi izvedli še do leta 2008.