Zunaj ZDA ima Avatar 2 največjo gledanost na Kitajskem, na tretjem mestu sledi Francija in za njo Južna Koreja. Foto: Blitz film / Kolosej
Zunaj ZDA ima Avatar 2 največjo gledanost na Kitajskem, na tretjem mestu sledi Francija in za njo Južna Koreja. Foto: Blitz film / Kolosej

Od tega je filma samo v ZDA zaslužil 293,2 milijona dolarjev, na Kitajskem 104,5 milijona, v Franciji pa 60,5 milijona dolarjev.

Kljub snežnemu neurju, ki je konec preteklega tedna zajelo ZDA, je Avatar v ameriških kinodvoranah zaslužil 95,5 milijona dolarjev, od tega v nedeljo 29,5 in v ponedeljek 31,5 milijona dolarjev.

Avatar: Pot vode zdaj po zaslužku v 11 dneh predvajanj zaostaja v ZDA le še za filmom Top Gun Maverick, ki si je letos v 11 dneh poletja nabral 308 milijonov dolarjev. V manj kot dveh tednih tako Avatar prednjači pred letošnjim nadaljevanjem Črnega panterja, pred novim Batmanom, pred najnovejšima deloma Thora in Minionov.

Rekorder vseh časov po zaslužku v božičnem koncu tedna ostaja film Rogue One – Zgodba vojne zvezd, ki je leta 2016 dobil 96 milijonov dolarjev.

Bo pa nadaljevanje vesoljske pravljice Avatar iz leta 2009 še pred koncem tedna po zaslužku preseglo milijardo dolarjev, januarja pa predvidoma 1,5 milijarde dolarjev. Če bo šlo po tem scenariju, bo Pot vode šele četrti film po pandemiji covida-19, ki mu je uspelo preseči milijardo dolarjev. To je uspelo filmom Spider-Man: Daleč od doma, Top Gun: Maverick in Jurski svet: Prevlada.

Cameron zdaj ugotavlja, da se mu ob pretirani rabi strelnega orožja v sodobnih filmih
Cameron zdaj ugotavlja, da se mu ob pretirani rabi strelnega orožja v sodobnih filmih "obrača želodec"; iz Avatarja, v katerem je sicer ogromno nasilja, je po lastnih besedah izrezal deset minut streljanja. Vseeno je film daljši od treh ur. Foto: IMDb

Lahko preseže rekord prvega Avatarja?
Je pa res, da mora Avatar zaslužiti še ogromno denarja, preden bo povrnil stroške svojega nastanka. Sam Cameron je v neki izjavi dejal, da bi morali zaslužiti dve milijardi samo za "pozitivno ničlo" – analitiki zabavne industrije pa ocenjujejo, da je ta vsote realno verjetno bližje milijardi in pol dolarjev.

Čeprav se je tudi novi Avatar izkazal za magnet za gledalce, pa bo verjetno le težko dosegel zgodovinski uspeh predhodnika, ki je z 2,97 milijarde dolarjev zaslužka najdonosnejši film v zgodovini. Obisk kinodvoran se po svetu

namreč še vedno ni vrnil k predpandemičnim številkam, in kar ni nič manj pomembno, Avatarja 2 ne bodo predvajali v Rusiji. Prvi del je samo v Rusiji zaslužil več kot sto milijonov dolarjev.

"Nočem več poveličevati strelnega orožja"
Dobitnik oskarja Cameron je v nedavnem intervjuju za revijo Esquire Middle East povedal, da je na koncu snemanja osebno iz filma izrezal za približno deset minut prizorov nasilja s strelnim orožjem, ker se v ameriških filmih preveč streljajo oziroma na neki način poveličujejo orožje.
"Konflikt seveda mora biti. Nasilje in akcija sta ena in ista zadeva. To je dilema za vsakega filmarja, in sam vem, da sem akcijski filmar," je dejal Kanadčan, ki se je po več letih življenja v ZDA leta 2012 preselil na Novo Zelandijo.

Recenzijo filma Avatar 2: Pot vode boste lahko jutri prebrali na MMC-ju.