Valerija Zabret (1990) z umetniškim imenom Valerie Wolf Gang je vizualna umetnica, videastka, intermedijska umetnica, režiserka in pedagoginja.

Njena dela je bilo doslej mogoče videti na več mednarodnih skupinskih in samostojnih razstavah, prejela je več mednarodnih štipendij in nagrad. Prav od danes je v nemškem Darmstadtu v galeriji LEW 1 v okviru Darmstadt Photography Days 2020 postavljeno njeno delo VANISHING ACT: Space, Body, Identity. V Welmuseum Wien pa je že od 8. oktobra na ogled njena instalacija THE SILENCE OF THE BALKANS.

Diplomirala in magistrirala je na Visoki šoli za umetnost Univerze v Novi Gorici ter bila na študijskih izmenjavah na filmski akademiji FAMU v Pragi in umetniški akademiji ESAD na Portugalskem. Trenutno pripravlja doktorat na podiplomski šoli ZRC SAZU.

Današnja avtoportretiranka za svoje ustvarjanje (interaktivnih) instalacij, novomedijskih del in umetniških filmov uporablja različne tehnologije in pristope. Kot pravi, poskuša tudi pri instalacijah delovati zelo interaktivno in vključevati vsakič neka druga čutila uporabnika teh instalacij.

Pri raziskovanju čutil jo je ključno zaznamovala knjiga Parfum, romaneskni prvenec nemškega pisatelja Patricka Süskinda. Več v Avtoportretu.