Štante (1975) je diplomiral na Fakulteti za socialno delo, nato pa vpisal še drugostopenjski študij filmske režije na AGRFT-ju. Danes snema filme, obenem pa dela kot nočni vzgojitelj v Zavodu za vzgojo in izobraževanje v Logatcu.

Sorodna novica Avtoportret: 59 sekund z Marušo Majer

Njegov odmevni celovečerni prvenec Posledice (2018) je bil premierno prikazan na mednarodnem filmskem festivalu v Torontu (TIFF) in z mednarodno distribucijo dosegel kina v ZDA ter številnih evropskih in azijskih državah.

Na lanskem Festivalu slovenskega filma (FSF) je dobil pet nagrad, med njimi nagrado občinstva, nagrado žirije slovenskih filmskih kritičarjev in kritičark, vesno za najboljšo glavno moško vlogo (Matej Zemljič), najboljšo stransko moško vlogo (Timon Šturbej) in najboljšo režijo. Ravno ta torek pa je Štanteta nagradilo še Društvo slovenskih režiserjev z nagrado Štigličev pogled za najboljšo režijo.

Na začetku njegovega filmskega delovanja stoji francoski novi val, natančneje dva od novovalovskih filmov, ki ju doživlja kot iniciacijo v filmsko režijo. Več v Avtoportretu.