Leo in Vučko se iz finančne trgovine lotita trgovine z ljudmi. Foto: Arsmedia
Leo in Vučko se iz finančne trgovine lotita trgovine z ljudmi. Foto: Arsmedia
Film se je predstavil tudi na spletni filmski tržnici letošnjega Berlinala. Foto: Arsmedia
Film se je predstavil tudi na spletni filmski tržnici letošnjega Berlinala. Foto: Arsmedia

V trilerju z begunsko tematiko spremljamo osebno dramo protagonista Lea in njegovih bližnjih. Goran Vojnović, ki je film dokončal že na začetku lanskega leta, a je bil nato promocijo prisiljen odložiti zaradi epidemije, verjame, da film "postaja vse aktualnejši", ker ljudje postajamo "vse manj človeški".

V filmu priseljeni Italijan Leo (igra ga Francesco Borchi) v Sloveniji vztraja zaradi nekdanje žene Tanje (Maruša Majer) in sina Luka v upanju, da bodo spet postali družina. Ko jima s sodelavcem in prijateljem Vučkom (Moamer Kasumović), Bosancem, ki je kot otrok pribežal v Slovenijo, banka odkloni obljubljeno posojilo za obnovo restavracije, sta prisiljena sprejeti ponudbo prevaranta Giannija.

Ukrasti morata njegov tovornjak, da lahko Gianni pobere denar od zavarovanja. A namesto Giannijevega tovornjaka ukradeta tovornjak, poln beguncev.

"Begunec Vučko in migrant Leo tako nehote postaneta krojilca usode podobno nesrečnih ljudi. Da bi rešila svoje finančne težave, se jih odločita prodati. In če se sprva še zdi, da jima za begunce ni vseeno, je iz dneva v dan v Leu in Vučku vse manj človeškega," je vsebina filma povzeta na strani produkcijske hiše Arsmedia. Vojnović je scenarij napisal v sodelovanjem s Tommasom Santijem.

Predpremiera filma Gorana Vojnovića Nekoč so bili ljudje

V produkcijski hiši Arsmedia opozarjajo, da so se "produkcije zahtevnega filma, s pomembno vsebino, lotili z veliko energije, kar ustvarja idealno kombinacijo za dobro popotnico filmu". Kot koproducenti so pri filmu sodelovali še MB grip, NuFrame, 100 d.o.o. in Apapaja iz Italije, nastal pa je s finančno podporo Slovenskega filmskega centra in s pomočjo Filmskega studia Viba film.

V filmu poleg že omenjenih igrajo Jaka Jakopič, Emir Hadžihafizbegović, Boris Cavazza, Jasna Žalica, Vlado Novak, Gregor Bakovič, Gianluca Gobbi, Ninni Bruschetta, Aljaž Jovanović in Benjamin Krnetić. Direktor fotografije je Miloš Srdić, skladateljica Tamara Obrovac, scenograf Marco Juratovec, kostumografinja pa Jelena Proković.

Emir Hadžihafizbegović in Jasna Žalica. Foto: Arsmedia
Emir Hadžihafizbegović in Jasna Žalica. Foto: Arsmedia

Vojnović: v gledališču, na filmu, med platnicami
Za Vojnovića (1980) je Nekoč so bili ljudje tretji igrani celovečerni film po Piran Pirano (2010) in ekranizaciji lastnega romana Čefurji raus! (2013). Njegov romaneskni prvenec je letos dobil nadaljevanje v knjigi Đorđić se vrača. Vojnović je posnel tudi več kratkih filmov in izdal še dva uspešna romana, Jugoslavija, moja dežela in Figa, ki sta zaživela tudi na slovenskih gledaliških odrih.

V kinematografih šele jeseni
Po nocojšnji predpremieri v sklopu Kinodvorovega letnega kina na Ljubljanskem gradu bo 23. septembra prikazan v sklopu projekta Naši filmi doma, med 12. in 18. oktobrom ga bo mogoče ujeti na Festivalu slovenskega filma, prav tako v oktobru pa je predviden začetek redne kinematografske distribucije po Sloveniji, so napovedali pri Arsmedii.