Prvi beneški filmski festival je potekal med 6. in 21. avgustom leta 1932 na terasi hotela Excelsior na Lidu. Foto: Reuters
Prvi beneški filmski festival je potekal med 6. in 21. avgustom leta 1932 na terasi hotela Excelsior na Lidu. Foto: Reuters

77. beneški festival, najstarejši filmski festival na svetu, bo potekal od 2. do 12. septembra. Tudi število filmov v tekmovalnem programu se bo v primerjavi s prejšnjimi leti zmanjšalo, je sporočil Alberto Barbera, umetniški direktor festivala.

Festival naj postane praznovanje novega začetka in naj filmskemu svetu pošlje konkretno sporočilo optimizma.

.

"Vesel sem, da bomo letošnji filmski festival lahko izpeljali z minimalno redukcijo tako števila filmov kot programov. Festival naj postane praznovanje novega začetka in naj filmskemu svetu pošlje konkretno sporočilo optimizma. Beneški filmski festival bo tudi tokrat predstavil najboljše produkcije zadnjih mesecev," je še dejal.

Seznam filmov bodo predstavili 28. julija v Rimu, piše avstrijska tiskovna agencija APA. Ohranili bodo tekmovalna programa Benetke 77 in Horizonti. Iz Mostre so sporočili še, da bodo projekcije filmov, kot običajno, potekale v dvoranah na Lidu in v dveh arenah na prostem. Seveda se bodo strogo držali pravil ohranjanja socialne distance.

Odpade program Sconfini
Ne bodo pa izvedli netekmovalnega programa Sconfini, ki predstavlja filme različnih žanrov. Konference in drugi dogodki bodo potekali v hotelu Excelsior. Novost, ki jo uvajajo, je ta, da bo dogajanje v hotelu prvič v zgodovini festivala mogoče spremljati po spletu.

Ohranili bodo tekmovalna programa Benetke 77 in Horizonti. Foto: Reuters
Ohranili bodo tekmovalna programa Benetke 77 in Horizonti. Foto: Reuters

Že v januarju so organizatorji sporočili, da bo mednarodni žiriji 77. različice predsedovala dvakratna oskarjevka Cate Blanchett. Sredi aprila pa so potrdili, da letošnji mednarodni filmski festival v Benetkah vsekakor bo izveden.

V nasprotju s festivalom pa bienala letos ne bo. Maja je ustanova Beneški bienale sporočila, da 17. mednarodno arhitekturno razstavo zaradi pandemije prestavljajo na prihodnje leto. 17. arhitekturni bienale se bo predvidoma odprl 22. maja 2021.