"Tilda Swinton je nedvomno znana kot ena najizvirnejših in mogočnih igralk, ki so se dokazale konec prejšnjega stoletja," je o igralki, ki bo s tem dopolnila zbirko kakšnih 40 filmskih nagrad, dejal umetniški direktor festivala Alberto Barbera.

Tilda Swinton spada med najbolj cenjena igralska imena. Foto: EPA
Tilda Swinton spada med najbolj cenjena igralska imena. Foto: EPA

Danes 59-letno Tildo Swinton smo prvič lahko videli leta 1986 v filmu Carravagio Dereka Jarmana, z njim pa je sodelovala še v sedmih drugih filmih, med njimi v The Last of England (1987), Vrt (1990), Edward II (1991) in Wittgenstein (1993). Za vlogo odločne korporacijske odvetnice v filmu Michael Clayton (2007), ki ga je režiral Tony Gilroy, je prejela oskarja in nagrado bafta za najboljšo stransko vlogo.

Ann Hui je ena najbolj cenjenih predstavnic hongkonškega novega vala. Foto: EPA
Ann Hui je ena najbolj cenjenih predstavnic hongkonškega novega vala. Foto: EPA

Izredno dejavno režiserko Ann Hui je Barbera opisal kot "eno najbolj spoštovanih, ustvarjalnih in vsestranskih azijskih režiserk našega časa". Študirala je na univerzi Hongkong, zatem v Londonu, leta 1979 pa je debitirala s celovečercem The Secret, s katerim se je poleg Tsuija Harka, Johna Wooja ter Patricka Tama vzpostavila kot vodilna sila hongkonškega novega vala.

Do svojega 73. leta je ustvarila 26 filmov, dva dokumentarca in številne kratkometražne filme.

Zaradi pandemije manj filmov kot doslej
Beneški filmski festival bo letos potekal od 2. do 12. septembra, zaradi posledic pandemije novega koronavirusa pa bodo predstavili manj filmov kot v prejšnjih izdajah. V veljavi bodo tudi stroga pravila glede vzdrževanja varnostne razdalje. Seznam filmov bodo predstavili 28. julija.