Obtožbe, izrečene na račun ravnanja Izraela v palestinski enklavi, obsoja tudi kancler Olaf Scholz, poročajo tuje tiskovne agencije.

Trenutek, ko sta Basel Adra in Yuval Abraham prejela nagrado za najboljši dokumentarec za film No Other Land; priznanje jima je podelila Verena Paravel. Foto: EPA
Trenutek, ko sta Basel Adra in Yuval Abraham prejela nagrado za najboljši dokumentarec za film No Other Land; priznanje jima je podelila Verena Paravel. Foto: EPA
Sorodna novica Zlati medved 74. Berlinala dokumentarcu Dahomej režiserke Mati Diop

Za odmevni izjavi na sklepni prireditvi sta poskrbela ameriški režiser Ben Russell, ki je Izrael obtožil, da z obstreljevanjem gosto naseljenega območja Gaze izvaja genocid, in palestinski filmski ustvarjalec Basel Adra, ki je dejal, da Izrael izvaja masaker nad palestinskim prebivalstvom, ter s svojim govorom požel aplavz občinstva.

Vladna predstavnica za stike z javnostmi se je danes obregnila ob izjavi, češ da nihče od filmskih ustvarjalcev ni omenil 1200 ljudi, ki so jih pripadniki palestinskega islamističnega gibanja Hamas 7. oktobra ubili v Izraelu, ali okoli 240 ljudi, ki so jih ugrabili.

"Nesprejemljivo je, da teroristični napad Hamasa 7. oktobra ni bil omenjen," je na novinarski konferenci v Berlinu dejala vladna predstavnica za stike z javnostmi Christiane Hoffmann. Kancler Scholz "se strinja, da takšno enostransko stališče ne more ostati v veljavi", je dodala. Kot je še dodala, je "v vsaki razpravi o tej temi treba imeti v mislih dogodek, ki je sprožil to novo zaostrovanje bližnjevzhodnega konflikta – napad Hamasa 7. oktobra".

Juval Abraham:
Juval Abraham: "Stojiva tukaj pred vami, oba sva enako stara. Jaz sem Izraelec, Basel je Palestinec. Čez dva dni se vračava v državo, kjer nisva enakopravna." Foto: EPA

Ministrica za kulturo in berlinski župan bosta proučila, kaj se je zgodilo, in se pogovorila z novim direktorjem festivala, da bi zagotovila, da se to v prihodnje ne bo več dogajalo, je še dejala.

Izraelec in Palestinec skupaj režirala zmagovalni dokumentarec
Juval Abraham
, ki je skupaj z Baslom Adro režiral film No Other Land, ki je dobil nagrado za najboljši dokumentarec, je na družbenih omrežjih objavil, da že vse od sobotnega govora dobiva grožnje s smrtjo, saj je izraelska televizija objavila 30-sekundni izsek njegovega nastopa in ga označila za "protijudovskega".

Na odru je poudaril, kako različno z umetniškim partnerjem občutita razmere v Palestini – Abraham je namreč Izraelec, Adra pa Palestinec, ki živi na okupiranem Zahodnem bregu. Čeprav živita samo pol ure narazen, nimata enakih državljanskih pravic. "Stojiva tukaj pred vami, oba sva enako stara. Jaz sem Izraelec, Basel je Palestinec. Čez dva dni se vračava v državo, kjer nisva enakopravna," je Abraham povedal ob prejemu nagrade. "Zame velja civilno pravo, Basel je pod vojaškim pravom. Jaz imam volilno pravico, Basel je nima. Jaz se lahko svobodno gibljem po državi, Basel pa je, tako kot še milijoni Palestincev, zaprt na okupiranem Zahodnem bregu. Ta položaj apartheida med nami, ta neenakost se mora končati."

Nekaterim se je zdelo sporno tudi to, da je Ben Russel, režiser filma Direct Action, na zmagovalni podij prišel ogrnjen s palestinsko kefijo, ki velja za simbol palestinske identitete.

Na sklepni slovesnosti je k prekinitvi spopadov pozvala tudi režiserka Eliza Hittman: "Ker sem judovska režiserka in ker sem leta 2020 osvojila srebrnega medveda, se mi je zdelo pomembno biti tukaj. 'Pravična vojna' ne obstaja, in bolj se ljudje prepričujejo, da je vojna lahko upravičena, bolj se zapletajo v groteskno gesto laganja samim sebi."

Nekaterim se je zdelo sprno tudi to, da je Ben Russel na zmagovalni podij prišel ogrnjen s palestinsko kefijo, ki velja za simbol palestinske identitete. Foto: EPA
Nekaterim se je zdelo sprno tudi to, da je Ben Russel na zmagovalni podij prišel ogrnjen s palestinsko kefijo, ki velja za simbol palestinske identitete. Foto: EPA

Berlinale – prostor dialoga?
Po besedah ministrice za kulturo Claudie Roth bo župan Kai Wegner skupaj z mestno upravo "raziskal incidente na podelitvi nagrad". Po njenih besedah je cilj ugotoviti, ali je Berlinale upravičil svojo trditev, da je prostor za raznolikost, različne poglede in dialog ali ne.

Roth želi tudi razčistiti, "kako bi bilo mogoče v prihodnje zagotoviti, da bo Berlinale prostor brez sovraštva, sovražnega govora, antisemitizma, rasizma, sovražnosti do muslimanov in vseh oblik mizantropije". Roth in Wegner sta se na udaru kritik znašla tudi zato, ker je tabloid Bild objavil fotografijo, ki dokazuje, da sta ploskala Adrovemu govoru.

Vdor na družbena omrežja: "Vedno smo bili na napačni strani zgodovine"
Nemčija je sicer pod težo svoje temačne zgodovine v drugi svetovni vojni, ko so nacisti pobili na milijone Judov, po napadu 7. oktobra vztrajno podpirala Izrael. Po izteku festivala so neznanci vdrli v profile Berlinala na spletnih omrežjih in tam objavili "izjave o vojni na Bližnjem vzhodu", kot je danes obvestilo vodstvo festivala. Med drugim so objavili infografike in izjave tipa "Genocid je genocid. Vsi smo sokrivi" in poziv, da "se moramo otresti ideje, da nas nemški občutek krivde odvezuje zločinov v naši preteklosti in sedanjosti".

"Od naše nerazrešene nacistične zgodovine do naše genocidne sedanjosti – vedno smo bili na napačni strani zgodovine. Ampak ni še prepozno, da spremenimo svojo prihodnost."

Z leve proti desni: ameriška režiserka in producentka Eliza Hittman, filmska kuratorka Andrea Picard in danska producentka Katrin Pors, članice žirije za najboljši prvenec, na slovesnosti ob odprtju Berlinala. Foto: EPA
Z leve proti desni: ameriška režiserka in producentka Eliza Hittman, filmska kuratorka Andrea Picard in danska producentka Katrin Pors, članice žirije za najboljši prvenec, na slovesnosti ob odprtju Berlinala. Foto: EPA

Mednarodni filmski festival v Berlinu prejema znatna državna sredstva. Na vprašanje, ali bo financiranje zdaj revidirano, je Hoffmann odgovorila, da se trenutno osredinjajo na to, da se takšni incidenti ne bi več ponovili.

Župan Wegner je poudaril, da je "Berlin trdno na strani Izraela, o čemer ne sme biti nobenega dvoma." "Vsa odgovornost za hudo trpljenje v Izraelu in Gazi je na strani Hamasa, ki lahko nasilje prekine z izpustitvijo talcev. Tukaj ni prostora za relativizacijo."

Po polemiki, ki je izbruhnila že konec tedna, je sicer vodstvo Berlinala pozno v nedeljo podalo izjavo, v kateri je zapisalo, da so besede zmagovalcev "neodvisna, individualna mnenja, ki nikakor ne odražajo stališča festivala". "Razumemo ogorčenje in razumemo, da so bile izjave nekaterih nagrajencev razumljene kot preveč enostranske," so ob tem dodali.