Foto: EPA
Foto: EPA

Britanska igralka je seveda stara znanka prestižnega filmskega festivala v Berlinu ‒ leta 2006 je predsedovala festivalski mednarodni žiriji, leta 2015 pa je prejela srebrnega medveda za igro za film 45 let, ki ga je režiral Andrew Haigh. Nizu priznanj bo dodala še častnega zlatega medveda, prejela pa ga bo na 69. Berlinalu, ki bo potekal od 7. do 17. februarja. Posvetili ji bodo tudi retrospektivo, v sklopu katere bodo prikazali njene najpomembnejše filme, med drugim Nočnega portirja, Bazen in Stardust Memories.

Charlotte Rampling se je rodila leta 1946 v kraju Sturmer v Essexu, odraščala pa v Gibraltarju. Zatem je živela v Franciji, Italiji in Španiji.

S Tomom Courtenayjem v filmu 45 let. Foto: Kinodvor.
S Tomom Courtenayjem v filmu 45 let. Foto: Kinodvor.

Sprva je delala lot fotomodel, kar je bila odskočna deska za igralsko kariero, v kateri je doslej posnela več kot 100 filmskih in televizijskih vlog. V filmu je prvič nastopila leta 1964, in sicer v komediji Šarm ali kako ga pridobiš (The Knack and How to Get It) režiserja Richarda Lesterja. Dve leti pozneje je nastopila v filmu Georgy Girl režiserja Silvia Narizzana in potem s pogosto spornimi vlogami požela uspeh v britanski, francoski in italijanski kinematografiji.

Leta 1969 je nastopila v filmu Somrak bogov režiserja Luchina Viscontija, svetovno slavo pa dosegla s filmom Nočni portir (1974) Liliane Cavani o mazohističnem odnosu med poveljnikom taborišča in taboriščnico. Ameriško občinstvo jo je med drugim spoznalo v filmu Woodyja Allena Stardust Memories iz leta 1980 in filmu Sidneyja Lumeta Sodba iz leta 1982.
Leta 2003 je sledil drugi vrhunec kariere, ko jo je ponovno odkril François Ozon in jo med drugim angažiral v filmu Bazen. Evropska filmska akademija ji je za vlogo v filmu podelila nagrado za najboljšo igralko. V Melanholiji (2011) Larsa von Trierja pa je odigrala lik Gaby, ki ga je Trier zasnoval po svoji materi.

Leta 2015 je še enkrat navdušila z vlogo v filmu 45 let, za katero so ji na podelitvi evropskih filmskih nagrad dali nagrado za življenjsko delo. Leta 2001 je prejela častnega cezarja.