Tajvanski filmski ustvarjalec, režiser Ang Lee. Foto: Reuters
Tajvanski filmski ustvarjalec, režiser Ang Lee. Foto: Reuters

V biografskem filmu se bo posvetil življenju in profesionalni poti kultnega umetnika borilnih veščin in filmske zvezde, poroča spletni medij IndieWire. 32-letni Mason Lee je do zdaj med drugim nastopil v filmih Billy Lynn: Dolga pot do junaštva in Prekrokana noč 2. Nazadnje pa je igral v tajvanski romantični komediji Stand By Me, ter hongkonških dramah Limbo in Who Killed Cock Robin.

Lee naj bi posnel film za Sonyjev 3000 Pictures, scenarij pa je napisal Dan Futterman, najbolj znan po svojem delu pri filmih Capote in Foxcatcher – Boj z norostjo, ki sta bila nominirana za oskarja. Futtermanov scenarij je zadnji v dolgi vrsti scenarijev, napisanih za morebitni biografski film o zvezdniku Leeju. Prejšnje različice so napisali Jean Castelli, Alex Law in Mabel Cheung ter Wells Tower.

"Bruce Lee, ki ni bil nikdar sprejet niti kot povsem Američan niti povsem kot Kitajec, je bil most med Vzhodom in Zahodom, ki je svetu predstavil kitajski kungfu, bil je znanstvenik bojevanja in ikonični umetnik, ki je revolucioniral tako borilne veščine kot akcijski film," je Ang Lee dejal v prvi najavi filma.

Populariziral je borilne veščine po vsem svetu
Bruce Lee, ki je umrl leta 1973 v starosti 32 let, je bil kratko, a brezčasno navzoč v Hollywoodu kot igralec, režiser in strokovnjak za borilne veščine. Njegovi filmi, kot so Jeklena pest, V zmajevem gnezdu in Na zmajevi poti, pa tudi TV-serija Zeleni sršen, so popularizirali borilne veščine po vsem svetu v poznih šestdesetih in zgodnjih sedemdesetih letih prejšnjega stoletja, piše Variety.

"Počutim se poklicanega povedati zgodbo o tem briljantnem, edinstvenem človeškem bitju, ki je hrepenel po pripadnosti, imel izjemno moč v 60-kilogramskem okvirju in ki je z neutrudnim trdim delom uresničil nemogoče sanje."

Podoba Brucea Leeja krasi tudi muzej voščenih lutk Madame Tussauds. Foto: EPA
Podoba Brucea Leeja krasi tudi muzej voščenih lutk Madame Tussauds. Foto: EPA

Ang Lee bo produciral film s hčerko Brucea Leeja Shannon Lee, Benom Everardom in Brianom Bellom. S 3000 Pictures je že sodeloval pri filmu Pijevo življenje iz leta 2012, ki mu je prinesel nagrado za najboljšega režiserja na Oskarjih.

"Bruce Lee je Angov dolgoletni projekt in globoko čustvena zgodba, ki prikazuje zmagoslavje in boje enega najpomembnejših resničnih akcijskih junakov našega časa," so producenti zapisali v izjavi. "Vsi pri Sonyju in 3000 Pictures smo ponosni, da Angu in njegovi filmski ekipi pomagamo ustvariti nekaj, za kar verjamemo, da bo izjemen filmski dogodek."

Ang Lee (1954) je tajvanski filmski ustvarjalec, rojen v okrožju Pingtung na jugu Tajvana. V svoji filmski karieri je prejel vrsto priznanj, tudi tri oskarje. Med njegovimi filmi so Pijevo življenje, Razsodnost in rahločutnost, Prežeči tiger, skriti zmaj, Gora Brokeback in Hulk.