"Iščemo inovativen pristop h grozljivki, kaj, kar še ni bilo videno," pravi Louise Blain. "Ni nobenih pogojev, jemljemo vse, kar je zanimivo ... Moji najljubši filmi studia Blumhouse so nastali iz omejitev, na primer Paranormalno. Če prenesemo to na videoigre, pomeni drugačen pristop k strašljivim zgodbam." Foto: Blumhouse Games / X

V Los Angelesu je zaživelo novo neodvisno podjetje za videoigre, Blumhouse Games. Na sejmu Summer Game Fest sta režiser Jason Blum in kreativna direktorica podjetja Louise Blain napovedala prvi šopek šestih eksperimentalnih iger v žanru grozljivke. Prva med njimi, Fear the Spotlight, na trg prihaja že letos.

Jason Blum je novo podjetje opisal kot "vrnitev k našim koreninam, s poudarkom na neodvisni grozljivki, s ciljem preizkušanja meja in izpostavljanja novih, izvirnih zgodb." Podobno kot pri največjih uspešnicah njihove filmske veje, od Paranormalnega do M3gan, bo šlo večinoma za nizkoproračunske projekte, kjer ima ključno vlogo izviren koncept.

V prvi šesterici novih iger bodo Project C, Grave Sessions (kmetovalska igra, v kateri je eden od vaščanov serijski morilec) in Fear the Spotlight, stilizirana igra v slogu devetdesetih o dveh najstnicah in seansi klicanja duhov, ki se grdo "sfiži". V Crisol: Theater of Idols se bo moral igralec distopični, alternativni različici Španije boriti z zakletimi kipi svetnikov. Sleep Awake so napovedali kot "psihedelično prvoosebno igro": ljudje v spanju izginjajo, zato se človeštvo obupano napreza ostati budno. The Simulation bo reševanje primera umora znotraj igre, ki se "grozljivo približa resničnosti".

"Model zmernega uspeha"
"Gre za precej konzervativen poslovni model,"
je za Guardian pojasnil direktor podjetja Zach Wood (brat igralca Elijaha Wooda), ki je zadnjih 20 let svoje kariere posvetil videoigram; pri PlayStationu je bil zaposlen v obdobju, ko so bili zaradi vlaganja v neodvisne igre zelo priljubljeni. "Ni treba, da je vse uspešnica. Vsi lahko služimo že po modelu zmernega uspeha, in to je za nas zelo pomembno, še posebej zaradi trenutne situacije na trgu. Radi bi zagotovili dobiček za vsakogar, s komer sodelujemo. Pomembno je, da razvijemo vzdržen model, da bomo lahko še naprej delali igre."

Ne bodo se zanašali na svoje stare hite
Morda je širjenje studia Blumhouse tudi odraz tega, da so vezi med svetovi videoiger, filma in televizije vse tesnejše. V zadnjem času smo dobili nekaj silno uspešnih priredb videoiger. Tako HBO-jeva serija Zadnji med nami kot tudi film Brata Super Mario sta nastala v tesnem sodelovanju z ustvarjalci dotičnih iger.

Pri Blumhouse Games sicer poudarjajo, da ne bodo samo prirejali lastnih filmov – njihova prva generacija bodo same izvirne igre, ki niso povezane z nobeno filmsko franšizo. Jason Blum sicer ne izključuje, da se bodo kdaj v prihodnosti zazrli v lastne arhive, ampak samo, "če bo pravi čas".