Foto: BoBo/Manca Rozman
Foto: BoBo/Manca Rozman
Sorodna novica Matjaž Ivanišin: "Porabje doživljam kot poetičen svet, zame to ni socialni realizem"

Podelitvi priznanja bo sledila brezplačna projekcija nagrajenega filma, katerega zgodbo je režiser postavil v majhno vas v Porabju, kjer umre moški, znan pod vzdevkom Oroslan. Novica o njegovi smrti se med vaščani hitro razširi. Dejanja postanejo besede in besede zgodbe. Da bi se lažje soočili z izgubo, vaščani obujajo Oroslanovo podobo skozi zgodbe o njegovem življenju.

Kot so zapisali podeljevalci priznanja, Ivanišin z vsakim novim delom novo razmerje fikcije in dokumentarnosti. "Oroslan je konstrukt, fiktivni lik, okrog katerega po zgodbi Zdravka Duše splete osebno porabsko filmsko poemo."

Režiser je že pred časom za revijo KINO! dejal, da je v ospredju filma to, da je nekdo nekdo, pa hkrati ni: "Mislim, da je to tudi del Oroslana in Porabja. Da so konkretne stvari, ki so tam, ampak hkrati niso takšne, kot so, ali pa ljudje ne predstavljajo nujno samih sebe. Na neki način predstavljajo sebe, ampak hkrati niso oni, ker so potem v fikciji in so vzpostavljeni znotraj zgodbe, kot taki živijo le v naši zgodbi. Hkrati pa vsak od njih, vsak od nas prinaša v to zgodbo nekaj resničnega, v smislu pripovedi zgodbe, anekdote."

Filmska zgodba, nastala po kratki zgodbi Zdravka Duše, govori o smrti moškega, ki je pretresla vas v Porabju. Foto: Staragara
Filmska zgodba, nastala po kratki zgodbi Zdravka Duše, govori o smrti moškega, ki je pretresla vas v Porabju. Foto: Staragara
Sorodna novica Oroslan

Svetovno premiero je film doživel v tekmovalni sekciji festivala Cineasti del presente v Locarnu, igralec Milivoj Miki Roš pa je na 22. Festivalu slovenskega filma prejel vesno za najboljšo stransko moško vlogo.

Društvo za širjenje filmske kulture KINO! podeljuje priznanje Franceta Brenka za izjemne dosežke na področju filmske kulture od leta 2013. Prvo priznanje je prejel prav Ivanišin za film Karpopotnik, sledili pa so mu Nika Autor za Filmski obzornik 55 (2014), Vlado Škafar za Mamo (2016), Vid Hajnšek za film Konec (2017) in Olmo Omerzu za Zimske muhe (2018).

"Svet Oroslana doživljam kot skrajno poetičen svet, zame osebno to ni socialni realizem. V kadrih pokrajine razmišljam bolj o notranjem stanju filmskih likov kot pa o predstavitvi kraja, kjer snemamo." Matjaž Ivanišin. Foto: Staragara

Priznanje nosi ime po neutrudnem in vsestranskem filmskem delavcu. France Brenko je bil pionir, aktivist, organizator, funkcionar, zgodovinar, literat, publicist, prevajalec in pedagog.