Največjo slavo je dosegla v 70. letih preteklega stoletja. Foto: AP
Največjo slavo je dosegla v 70. letih preteklega stoletja. Foto: AP

Po pisanju britanskega Guardiana naj bi Crowe film snoval že dlje časa. Režiser že dolgo prijateljuje s pevko in jo je leta 2017 spremljal tudi na njenem prvem javnem nastopu – podelitvi grammyjev – po okrevanju po možganski anevrizmi.

Crowe je zaslovel kot najstnik s pisanjem za reviji Rolling Stone in Creem, pozneje pa se je zapisal filmskemu ustvarjanju. Njegov film Skoraj popularni, ki je premiero doživel jeseni 2000, črpa navdih iz njegovih izkušenj kot najstniškega glasbenega novinarja. Patrick Fugit igra 15-letnega fanta, ki ga slovita revija najame za reportažo. Izpelje jo tako, da spremlja izmišljeno rockskupino Stillwater iz sedemdesetih let prejšnjega stoletja. V filmu se pojavljajo tudi nekatere resnične glasbene ikone iz 70. let. Med turnejo se zaljubi v Penny Lane (Kate Hudson), oboževalko, ki sledi glasbenikom in mladega novinarja uči življenja na poti.

Film je avtorju prinesel oskarja za najboljši izvirni scenarij, Kate Hudson in Frances McDormand pa sta bili nominirani za žensko vlogo. Joe Hutshing in Saar Klein sta bila nominirana za najboljšo filmsko montažo za svoje delo pri filmu.

V zadnjem obdobju ni režiral celovečernega filma, in sicer vse od romantične komedije Aloha leta 2015, ki je bila deležna kritik zaradi zasedbe Emme Stone v vlogi lika havajskega in kitajskega rodu.

Leta 2019 je produciral dokumentarec David Crosby: Remember My Name, ki govori o folk-rock pevcu in piscu besedil, ki je umrl januarja letos, so spomnili pri britanskem časniku.

Pevka je sinonim za obdobje Woodstocka, leta 1997 so jo sprejeli tudi v Dvorano slavnih rokenrola. Foto: Reuters
Pevka je sinonim za obdobje Woodstocka, leta 1997 so jo sprejeli tudi v Dvorano slavnih rokenrola. Foto: Reuters

V Kanadi rojena pevka Joni Mitchell je sprva nastopala v nočnih klubih po Kanadi, po poroki z ameriškim pevcem Chuckom Mittchellom pa se je preselila v ZDA. Čeprav je njun zakon po dveh letih razpadel, se je odločila, da se ne bo vrnila v Kanado, in je začela nastopati po klubih v Los Angelesu.

Blue - eden najpomembnejših albumov 20. stoletja
Mnogi poznavalci in njeni kolegi jo še vedno štejejo za najpomembnejšo pionirko folka. Zaslovela je s pesmimi River, Raised on Robbery, Help Me in Big Yellow Taxi, največjo slavo pa je doživela v 70. letih preteklega stoletja. Med drugim je napisala pesem Woodstock za zasedbo Crosby, Stills, Nash & Young kot hvalnico največjemu festivalu hipijevskega gibanja.

V svoji pet desetletij dolgi karieri je bila nominirana za 16 grammyjev, dobila jih je devet. Njen album Blue iz leta 1971 je bil imenovan za najboljši glasbeni album, ki so ga kadar koli ustvarile ženske. Tudi po izboru uredništva The New York Times je Blue eden najpomembnejših albumov popularne glasbe 20. stoletja.

Poleg glasbe se ukvarja tudi s slikarstvom, že od začetka ilustrira naslovnice svojih albumov in pravi: "Najprej sem slikarka, šele nato sem glasbenica."

Nedavno je kot prva glasbenica iz Kanade prejela Gershwinovo nagrado ameriške Kongresne knjižnice, ki jo podeljujejo za življenjski prispevek k popularni glasbi. Pred njo so jo med drugim dobili Paul McCartney, Billy Joel, Willie Nelson, Stevie Wonder in Carole King.

Zaradi zdravstvenih težav leta 2015 začasno ni mogla govoriti in hoditi, pred kratkim pa je naredila prve korake nazaj pod žaromete.