Režiser, scenarist in filmski kritik Paul Joseph Schrader je režiral 19 filmov. Foto: Franck Ferville
Režiser, scenarist in filmski kritik Paul Joseph Schrader je režiral 19 filmov. Foto: Franck Ferville

Filmski festival, ki bo letos potekal med 12. in 19. avgustom, ima že več kot dvajsetletni staž in vsako leto v goste dobi vsaj enega hollywoodskega zvezdnika prve kategorije. Letos je to Schrader, ki mu bodo častno srce Sarajeva podelili 13. avgusta v Letnem kinu Coca-Cola.

Sledila bo posebna projekcija njegovega filma Preštevalec kart. V drami Oscar Isaac igra poklicnega mojstra iger na srečo s slavnim imenom – William Tell. Pod svoje okrilje vzame jeznega mulca (Tye Sheridan), ki se hoče maščevati igralniški industriji. V stranskih vlogah nastopita še Willem Dafoe in Tiffany Haddish.

Paul Joseph Schrader je bil rojen leta 1946. Kot scenarist oz. soscenarist je podpisal štiri filme cineasta Martina Scorseseja, to so Taksist (1976), Pobesneli bik (1980), Zadnja Kristusova skušnjava (1988) ter Med življenjem in smrtjo (1999).

Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO

Režiral je 19 celovečernih filmov, med katerimi so režijski prvenec, kriminalna drama Blue Collar leta 1978, kriminalna drama V podzemlju seksa leto dni pozneje in Ameriški žigolo leta 1980, triler Ljudje mačke (1982), biografski film Patty Hearst (1988), kultni film Light Sleeper (Lahki spalec, 1992), dramo Affliction (Bolečina, 1997) in erotični triler Kanjoni (2013) ter triler First Reformed (Prvi reformiran, 2017). Za zadnjega je bil nominiran za oskarja za najboljši izvirni scenarij.

Schrader bo 13. avgusta na festivalu izvedel mojstrski tečaj, s katerim se bo uradno odprl letošnji program Talents Sarajevo. Pogovor z njim bo vodila Bianca Lucas.

Schrader je letos tudi dobitnik zlatega leva za življenjsko delo 79. mednarodnega filmskega festivala v Benetkah. Festival bo letos potekal od 31. avgusta do 10. septembra.