Producent Jonathan Wang (na sredini), ob njem pa režiserja Daniel Kwan in Daniel Scheinert,
Producent Jonathan Wang (na sredini), ob njem pa režiserja Daniel Kwan in Daniel Scheinert, "Daniela", ki sta režirala Vse povsod naenkrat. Foto: Reuters

"Radi vas imamo! Radi vas imamo!" je oskarjevski nominiranec Ke Huy Quan radostno kričal iz občinstva, ko so Jonathan Wang in drugi producenti na odru sprejeli glavno nagrado za komično dramo Vse povsod naenkrat, film leta po izboru producentskega ceha.

Če bi radi stavili na oskarje ...
Nagrada PGA morda nima ravno presežka zvezdniškega blišča, a se je v preteklosti pokazala za najboljši pokazatelj tega, kateri film bo okronan za najboljšega na podelitvi oskarjev – štiri od zadnjih petih (in 11 od zadnjih 14) nagrajencev PGA je dobilo tudi oskarja za najboljši film. Lanska zmaga za neodvisno dramo CODA in leto pred tem za neovestern Dežela nomadov sta filma izpostavila kot favorita v posamezni sezoni nagrad.

Ker obstaja velika možnost, da bo igralska zasedba filma Vse povsod naenkrat obilno nagrajena tudi na nocojšnji podelitvi nagrad igralskega ceha (SAG), se zna konceptualna komedija o multiverzumu izkazati za najmočnejšega favorita pred 12. marcem in takratno podelitvijo oskarjev.

Tom Cruise na tradicionalnem kosilu za oskarjevske nominirance. Foto: IMDb
Tom Cruise na tradicionalnem kosilu za oskarjevske nominirance. Foto: IMDb
Mindy Kaling je bila nagrajena kot producentka številnih uspešnih komičnih serij, vključno s The Office. Foto: Reuters
Mindy Kaling je bila nagrajena kot producentka številnih uspešnih komičnih serij, vključno s The Office. Foto: Reuters

Tom Cruise: enako dejaven za kamero kot pred njo
Tom Cruise je v hotelu Beverly Hilton pozornost pritegoval predvsem kot filmski zvezdnik, a v resnici njegovo producentsko delo sega v daljno leto 1996, ko se je preizkusil pri Misiji: Nemogoče. Za svojo tridesetletno kariero v tej veji industrije je zdaj prejel nagrado Davida O. Selznicka, ki jo za življenjsko delo podeljuje PGA. Pred njim so jo med drugim dobili Steven Spielberg, Kevin Feige, Mary Parent in Brian Grazer.

"Vse življenje sem si želel ustvarjati filme," je v svojem zahvalnem govoru poudaril Cruise. "Hotel sem potovati po svetu, nizati dogodivščine." Spominjal se je svojega prvega filma, Taps (1981), ko je imel šele 18 let, in kako ga je že takrat producent Stanley Jaffe podučil o vseh plateh filmskega posla. "Vedel sem, da je to tisto, kar hočem početi do konca življenja."

Izrecno se je zahvalil tudi starosti Jerryju Bruckheimerju, producentu prvega Top Guna in lani svojemu producentskemu partnerju pri uspešnici Top Gun: Maverick. "Odprl si mi vrata. Sprejel si me z odprtimi rokami in za to bom večno hvaležen."

Od prve Misije: Nemogoče naprej je Cruise pogosto tudi producent filmov, v katerih nastopa – med temi naslovi so denimo Vanilla Sky, Poslednji samuraj, Jack Reacher in celotna franšiza Misija: Nemogoče. V svojem govoru se je zahvalil še številnim drugim mentorjem in sodelavcem, tudi Stevenu Spielbergu in Sherry Lansing, ki mu je izročila nagrado. "Vsi ste omogočili pustolovsko življenje, v katerem sem užival." Na koncu se je poklonil še "vsem občinstvom, ki mi pustijo, da jih zabavam".

Dokumentarec Navalny je bil v času produkcije imenovani
Dokumentarec Navalny je bil v času produkcije imenovani "LP9 brez naslova" – producenti pravijo, da so slišali ruske tajne agente, da za novičok uporabljajo vzdevek "ljubezenski napoj št. 9". Foto: IMDb

Producentski ceh je med dokumentarnimi filmi nagradil film Navalny, v katerem Daniel Roher popisuje poskus umora vodje ruske opozicije, Ostržka Guillerma del Tora, ki je postal najboljša animacija, in pa dramo Till. Ta je prejela nagrado Stanleyja Kramerja, podeljujejo jo produkcijam, ki osvetljujejo pereče družbene problematike.

Kaj pa televizijske kategorije?
Producentski ceh podeljuje nagrade tudi v televizijskih kategorijah. Najboljša komedija je postala serija The Bear, najboljša drama Beli lotos, najboljši resničnostni šov pa Lizzo’s Watch Out For The Big Grrrls. Potopisna serija Stanley Tucci: Searching for Italy je postala najboljša dokumentarna serija, The Dropout najboljša miniserija ter Weird: The Al Yankovic Story najboljši TV-film.

Mindy Kaling je prejela nagrado Normana Leara za posebne dosežke – nagrajena je bila kot producentka šovov The Mindy Project, The Sex Lives of College Girls, Never Have I Ever, Velma in The Office. "Sem otrok priseljenskih staršev in nepričakovano je to postalo moje najmočnejše orožje," je poudarila v svojem zahvalnem govoru. Nagrado ji je izročil nekdanji sodelavec in prijatelj B. J. Novak, ki je o nagrajenki povedal, da "ji je mar za like, ki drugih niso dovolj zanimali, da bi jih spravili na televizijo".