Constance Wu pravi, da prej ni spregovorila, ker
Constance Wu pravi, da prej ni spregovorila, ker "ni hotela blatiti ugleda edine serije, ki je zastopala azijske Američane". Foto: AP

"Zelo dolgo sem držala jezik za zobmi v povezavi s spolnim nadlegovanjem in ustrahovanjem, ki sem ju prenašala prvi dve sezoni serije," je Constance Wu razkrila v petek, ko je bila gostja festivala Atlantic v Washingtonu. "Po prvih dveh sezonah, ko smo postali uspešnica, ko me ni bilo več strah, da bom izgubila službo, sem se lahko začela upirati nadlegovanju, upirati ustrahovanju dotičnega producenta. In rekla sem si: Veš kaj? Uredila sem. Nikomur ni treba vedeti. Ni mi treba omadeževati ugleda tega azijsko-ameriškega producenta. Ni mi treba omadeževati ugleda serije."

V retrospektivi svojo izkušnjo opisuje kot "travmatično". Igralka, ki smo jo pred kratkim lahko videli ob Chrisu Prattu v filmu The Terminal List, v teh dneh promovira svojo avtobiografijo Making a Scene, ki pri založbi Simon & Schuster izide 4. oktobra. Pravi, da so jo pri založbi opogumili, naj razkrije svojo izkušnjo s snemanja serije, čeprav jo je skrbelo, kako bodo ljudje to sprejeli.

"Na neki točki sem dojela, da je o tem pomembno govoriti," pravi. "Serija je bila zgodovinskega pomena za azijske Američane in nisem hotela blatiti ugleda edine serije, ki nas je zastopala."

Constance Wu je v seriji igrala Jessico Huang, mamo tajvansko-ameriške družine v Orlandu na Floridi; dogajanje je bilo postavljeno v devetdeseta leta.

Nanizanko V novem svetu (Fresh off the Boat) so snemali med letoma 2015 in 2020. Foto: IMDb
Nanizanko V novem svetu (Fresh off the Boat) so snemali med letoma 2015 in 2020. Foto: IMDb

V pogovoru se je igralka dotaknila tudi spornih tvitov, v katerih se je javno pritoževala, ko so serijo podaljšali (in bila nato tarča kritik, češ da je nehvaležna in neotesana). "Hotela sem nov začetek, da mi ne bi bilo treba snemati z vsemi temi spomini na zlorabo. Nekaj ljudi je vedelo, kaj se dogaja, in to, da sem morala vsak dan hoditi v službo z ljudmi, ki so bili prijateljski z njim, čeprav so vedeli za njegove zlorabe, se mi je zdelo kot izdaja," je zdaj povedala. "Rada sem imela tisto ekipo in rada sem snemala šov, ampak imel je dediščino zlorabe. In čeprav sem to po dveh letih spravila pod nadzor, sem se veselila svežega začetka."