V puščavi vzhodno od Los Angelesa bodo letos filmska platna še samevala. Foto: Festival v Palm Springsu
V puščavi vzhodno od Los Angelesa bodo letos filmska platna še samevala. Foto: Festival v Palm Springsu

Kot so organizatorji zapisali na spletni strani festivala, menijo, da je odpoved prireditve trenutno najbolj odgovorna odločitev, saj želijo filmskim ustvarjalcem, pokroviteljem in osebju zagotoviti varnost. Tisti, ki so festivalske vstopnice že kupili, bodo prejeli vračilo denarja. Filmski festival je bil predviden med 6. in 17. januarjem 2022. Odpovedali so tudi podelitev nagrad.

Častni lavreati se vrnejo naslednje leto
Napovedali so, da bosta festival in podelitev nagrad potekala v živo januarja 2023, takrat bodo počastili tudi častne nagrajence leta 2022, med njimi Kristen Stewart, Penelope Cruz, Jane Campion, Jessico Chastain, Jennifer Hudson, Andrewa Garfielda, Lady Gaga in Nicole Kidman. Zmagovalce nagrad, ki jih podeljuje žirija, pa bodo razglasili 15. januarja 2022 prek družbenih omrežij.

Festival bi moral odpreti film Dionne Warwick: Don't Make Me Over iz leta 2021, poleg dokumentarcev, neodvisnih filmov in kandidatov za nagrade pa vsako leto na njem prikažejo tudi filme, ki so kandidati za tujejezičnega oskarja. Festival bi zaprli z Vojvodo režiserja Rogerja Michella, ki smo ga lani lahko ujeli tudi na festivalu Liffe.

Festival kratkega filma Palm Springs Short Fest je za zdaj predviden med 21. in 27. junijem letos.

So ogroženi tudi evropski festivali?
Pozornost filmske srenje je trenutno obrnjena proti Berlinu, kjer festival v živo za zdaj še načrtujejo, čeprav je bil denimo rotterdamski festival že preseljen v virtualno obliko. Rotterdamski festival se začenja 1. februarja, Berlinale pa 1. marca.