Snemanje novega celovečerca Vincija Anžlovarja se je začelo 21. avgusta. Foto: A Atalanta/Luka Matijevec
Snemanje novega celovečerca Vincija Anžlovarja se je začelo 21. avgusta. Foto: A Atalanta/Luka Matijevec

V letu slovenske osamosvojitve je Vinci (Vogue) Anžlovar svojo protagonistko, ki jo je upodobila Majolika Šuklje, v filmu Babica gre na jug poslal na morje. Po skoraj kot treh desetletjih in malo manj časovno oddaljenih številnih zapletih – kot je neizplačilo sredstev Slovenskega filmskega centra (SFC) za začetek snemanja – je v petek padla prva klapa filma Dedek gre na jug, so sporočili iz produkcijske hiše A Atalanta.

Boris in Vlado: tako glavna igralca kot tudi protagonista
Slovensko-hrvaško-makedonska koprodukcija zdaj vendarle nastaja s podporo SFC-ja, Studia Viba Film, RTV Slovenija in Filmskega centra Severne Makedonije. V glavnih vlogah nastopajo Boris Cavazza, Vlado Novak, Zala Djurić in Goran Navojec. Glavni producent je Branislav Srdić, koproducenta pa Vac Anastasovski in Angela Nestoroska iz Sektor filma ter Igor Nola iz MP Produkcije.

Vinci Anžlovar na snemalni lokaciji. Foto: A Atalanta/Luka Matijevec
Vinci Anžlovar na snemalni lokaciji. Foto: A Atalanta/Luka Matijevec

Dedek jo mahne na jug, vendar ne na morje
Kot pravijo producenti, gre za zgodbo o življenju, pričakovanjih in iskanju smisla. Je zgodba o prijateljstvu. Vlado ugrabi svojega najboljšega prijatelja Borisa iz bolnišnice, saj se ne želi sprijazniti s tem, da Boris umira. Boris in Vlado, oba glasbenika, se poznata že vrsto let, saj sta skupaj igrala v džezovskem orkestru.

Vlado se odloči odpeljati Borisa v Srbijo, da bi znova srečal svojo dolgoletno, nikoli izsanjano ljubezen Nedo, s katero je zaradi nesrečnega spleta okoliščin pred leti prekinil stike. Sprva gre vse po načrtu, potem pa jima pot prekriža Rominja Esma in življenje gre od tu naprej po svoji poti.

Ljubezen in strast do filma vedno zmagata
"Naš največji izziv je narediti emotivno močan film, ki bo našel svojo pot do gledalcev. Menimo, da je sporočilo filma, da ne smemo nikoli izgubiti upanja, v trenutnih časih še kako pomembno. Ljubezen in strast do filma vedno zmagata, to sta koncepta, ki sta nad politiko in mejami," so zapisali pri producentski hiši A Atalanta.

Direktor fotografije je Miloš Srdić, avtor glasbe Imer Brizani, za kasting je poskrbel Slobodan Dedeić, za scenografijo Petra Kriletić in za kostumografijo Zarja Predin. Oblikovalka maske je Tina Lasić, oblikovalec zvoka pa Julij Zornik.

Vinci Anžlovar je bil pred letom dni gost oddaje Od blizu.

Vinci Vogue Anžlovar