Ko so se od devetdesetih naprej začele pojavljati obtožbe pedofilije na račun Michaela Jacksona, ogromno njegovih oboževalcev ni verjelo, da bi bil kralj popa česa takega zmožen. Foto: AP
Ko so se od devetdesetih naprej začele pojavljati obtožbe pedofilije na račun Michaela Jacksona, ogromno njegovih oboževalcev ni verjelo, da bi bil kralj popa česa takega zmožen. Foto: AP

V izjavi za tabloidni portal TMZ so predstavniki Jacksonove dediščine komentirali, da je film zgolj "še ena pritlehna produkcija ter škandalozen in pomilovanja vreden poskus, okoristiti se z Michaelom Jacksonom ... Samo še eno premlevanje starih in že ovrženih obtožb. Neverjetno je, da bi se sploh kakšen kredibilen filmski ustvarjalec vpletel v ta projekt."

Sinopsis filma Leaving Neverland razkriva, da se film ukvarja izključno z "manipulacijo in zlorabo" dveh otrok, ki sta bila takrat stara sedem in deset let. Film režira Dan Reed, ki je v preteklosti z dokumentarcema The Paedophile Country in Terror in Mumbai dvakrat osvojil nagrado bafta.

Posnel je "portret dolgotrajne eksploatacije in prevare, ki dokumentira moč slave, moč, ki čaščeni osebnosti omogoča, da se vsili v življenja očaranih otrok in njihovih staršev".

Kar štiri ure dolg dokumentarec bodo premierno predstavili 25. januarja na festivalu Sundance v zvezni državi Utah, že spomladi pa ga bo predvajala tudi britanska televizija.

Pred sodiščem nedolžen, a obtožb je bilo veliko
Podatek, da je bil Michael Jackson obtožen spolne zlorabe otrok, seveda ni nov. Leta 1993 so ga zlorabe njihovega sina obtožili starši 13-letnega Jordana Chandlerja. Krivdo je pevec kategorično zanikal, a se nato zunaj sodišča z družino pogodil za 23 milijonov dolarjev.

Leta 2005 se je moral Jackson pred sodiščem braniti obtožbe, da je zlorabil prav tako 13-letnega Gavina Arviza; sodišče je odločilo, da je nedolžen. Po Jacksonovi nenadni smrti leta 2009 sta svoji tožbi v letih 2013 in 2014 vložila še Wade Robson in James Safechuck. Oba trdita, da ju je pevec zlorabljal na začetku devetdesetih, ko sta bila še otroka. Sodišče njunih primerov ni obravnavalo, češ da je minilo predolgo od domnevnega zločina.