Denzel Washington med lansko promocijo Pravičnika 3 v Italiji. Foto: AP
Denzel Washington med lansko promocijo Pravičnika 3 v Italiji. Foto: AP
Sorodna novica Egipčani ogorčeni nad serijo s temnopolto Kleopatro

Letos je podobna diskusija enkrat že izbruhnila: v Egiptu so bili nejevoljni zaradi Netflixove igrane dokumentarne serije, v kateri je bila Kleopatra upodobljena kot temnopolta Afričanka. Egiptovski arheologi namreč vztrajajo, da je bila Kleopatra svetle polti. Zdaj o barvi polti izpričane zgodovinske osebnosti diskutirajo tudi v Tuniziji: debata ne poteka samo na družbenih omrežjih, pač pa tudi v medijih in celo v parlamentu.

Peticija proti "psevdodokumentarcu"
Tunizijski časopis La Presse je v svojem članku zapisal, da kasting Denzla Washingtona predstavlja "zgodovinsko napako", uporabniki družbenih omrežij pa se razburjajo, češ da Netflix promovira t. i. "woke" kulturo. Spletna peticija, ki jo je podpisalo 1300 ljudi, Netflix poziva, naj "odpove svoj psevdodokumentarec", ministrstvo za kulturo pa, naj "ukrepa proti poskusom kraje naše zgodovine".

Hanibal pred vrati
Hanibal, verjetno eden največjih vojaških voditeljev v zgodovini, je živel v 3. in 2. stoletju pred našim štetjem, rodil pa se je v Kartagini, torej v bližini današnjega Tunisa. Vojaški pohod proti Rimljanom čez Alpe, ki je v antiki veljal domala za nemogočega, sodi med Hanibalove največje vojaške dosežke in je tudi ena največjih mojstrovin antičnega vojskovanja. Na Apeninskem polotoku je vztrajal dolgih 16 let in se vrnil v Kartagino šele leta 203 pr. n. š., ko je bil iz Italije odpoklican.

Sorodna novica Guterres pozval Tunizijo, naj takoj ustavi izgon prebežnikov

Zgodovina o barvi Hanibalove polti ne poroča. Zgodovinarji se večinoma strinjajo, da je bil feničanskega porekla; to pomeni regijo, ki se razteza tudi po današnjem Libanonu, Palestini, Izraelu, Siriji in Severni Afriki. Obenem je tudi res, da je živel v obdobju intenzivnega mešanja prebivalstva med velikimi imperiji.

V Tuniziji vprašanje rase v zadnjem času vpletajo v diskurz o pritoku prebežnikov iz podsaharske Afrike. Opozicija je predsednika Kaisa Saieda februarja obtožila, da ustvarja "imaginarne sovražnike", ko je brez dokazov trdil, da je prihod prebežnikov del "širše kampanje, Tunizijo narediti popolnoma afriško".

Ko se je razširila vest o Netflixovem projektu, je poslanec Jasine Mami v parlamentu vprašanje na to temo zastavil ministrici za kulturo Hajet Ketat Guermazi. "Ministrstvo bi moralo zavzeti držo do tega projekta," je prepričan Mami, ki je tudi predsednik odbora za turizem in kulturo. "Gre za obrambo tunizijske identitete in poslušanje glasov javnosti."

Priložnost za promocijo Tunizije
Ministrica je odgovorila, da se njena ekipa trenutno z Netflixom pogovarja o tem, da bi del filma posneli v Tuniziji. "To je fikcija in pravico imajo do tega. Hanibal je zgodovinska osebnost, pa čeprav smo vsi ponosni na to, da je bil Tunizijec ... Kaj pa naj naredimo? V mojih očeh je pomembno, da vsaj en prizor posnamejo v Tuniziji in to omenijo. Radi bi, da Tunizija znova postane snemalna lokacija za tuje filme."