Film je v načrtu kot večinsko slovenska koprodukcija, slovenski financerji pa trdijo, da gre za manjšinsko koprodukcijo.

Rok Biček. Foto: BoBo
Rok Biček. Foto: BoBo

Biček je kot predpripravo celovečerca že posnel kratki film Kazenski strel, ki je imel premiero v tekmovalnem programu 74. filmskega festivala v Locarnu. Slovensko premiero je imel na mednarodnem Festivalu kratkega filma (FeKK), zatem je bil na ogled tudi na letošnjem Festivalu slovenskega filma (FSF) in na nedavnem Liffu.

Novi filmski projekt bi pomenil unikum na področju koprodukcijskega sodelovanja z drugimi državami, opisuje Biček, saj imajo s hrvaške strani že zagotovljeno zelo visoko finančno podporo. Vendar je po njegovih besedah nastala paradoksalna situacija, ko slovenski financerji – RTV in Slovenski filmski center – to razumejo kot oteževalno okoliščino. Film bo posnet po hrvaški knjižni uspešnici, režiral pa ga bo slovenski režiser, kar hrvaškega filmskega centra HAVC ni zmotilo, saj je prispeval kar 550.000 evrov, je povedal Biček.

Rok Biček o Družini: Resnica, ki jo oklestiš ali pokažeš skozi filter, ni več resnica

Kot manjšinska koprodukcija dobi desetkrat manj sredstev
Kot trdijo, gre za manjšinsko koprodukcijo oziroma večinsko hrvaško, saj je film prejel podporo Hrvaškega avdiovizualnega centra (HAVC). V teh primerih namenjajo bistveno manjša sredstva – za manjšinske koprodukcije. "To pomeni približno desetkrat manj sredstev," pojasnjuje Biček.

Kot je za STA poudaril Biček, so prvi v Sloveniji, kar je morda tudi težava, pripravili zelo uravnoteženo zastopanost avtorjev tako s slovenske kot s hrvaške strani. Tudi finančno ima Slovenija večinski, vsaj 51-odstotni delež, preostanek pa Hrvaška, s petodstotnim deležem pa sodeluje še Avstrija.

Za sredstva so že dvakrat neuspešno zaprosili pri Slovenskem filmskem centru (SFC). V drugem poizkusu je bila vloga izločena iz postopka, še preden je prišla do ocenjevalne komisije. Na diskvalifikacijo so se pritožili na ministrstvo za kulturo, ki je pritožbo zavrnilo, zato so na upravnem sodišču sprožili upravni spor, je pojasnil Biček.

Letos februarja so se prijavili na razpis za sredstva RTV-ja, na katerem so zaprosili za maksimalno višino sredstev – 400.000 evrov. Na vprašanje strokovne komisije, ali bi lahko projekt izpeljali z manj odobrenimi sredstvi, jim je Biček odvrnil, "da bi bilo treba tako preostanek sredstev zagotoviti iz drugih virov in da upa, da bodo na SFC-ju sprevideli zmotno odločitev o diskvalifikaciji projekta in ga letos sprejeli v ocenjevanje".

Kristian Novak: Črna mati zemla

Generalni direktor zavrnil odločitev komisije
V ponedeljek bodo na seji Programskega sveta RTV Slovenija obravnavali odločitev generalnega direktorja Andreja Graha Whatmougha, ki je te dni uporabil diskrecijsko pravico in zavrnil odločitev komisije za ocenjevanje celovečernih filmov, ki je projektu namenila sofinanciranje v vrednosti 150.000 evrov. Znesek bi znižal na 30.000 evrov z utemeljitvijo, da je večletna praksa na RTV-ju, da se manjšinskim koprodukcijam namenijo bistveno nižja sredstva.

A kot opozarja Biček, ki je bil že večkrat tudi v vlogi filmskega producenta, film izpolnjuje zakonsko definicijo slovenskega filmskega projekta, ki ga med drugim definira večinski delež slovenskega producenta pri projektu. Iz prijavne dokumentacije nesporno izhaja, da ima slovenski producent večinski delež tako pri avtorskih pravicah kot tudi v predvidenem deležu sofinanciranja, je še poudaril Biček.

Filmar je sicer pred dvema letoma za film Družina prejel nagrado Prešernovega sklada. Njegov Razredni sovražnik pa je bil med drugim slovenski kandidat za oskarja za najboljši tujejezični film.

"Drugi roman hrvaškega wunderkinda, germanista, sociolingvista, strokovnjaka za nacionalno identiteto in karatejskega prvaka Kristiana Novaka, je ob objavi v domovini postal literarna senzacija in "dogodek", kakršnega je literatura dandanes le še redko zmožna generirati," je v recenziji romana zapisal Simon Popek. Hrvaška knjižna uspešnica je izšla v slovenskem prevodu Đurđe Strsoglavec pri založbi Modrijan.

Za komentar glede sofinanciranja smo zaprosili tudi RTV Slovenija. Na odgovor še čakamo.