Taika Waititi je trenutno eden od najbolj iskanih režiserjev v Hollywoodu, tudi zato, ker je domač tako v nizkoproračunskih, odbitih projektih kot v orjaških franšizah. Foto: Reuters
Taika Waititi je trenutno eden od najbolj iskanih režiserjev v Hollywoodu, tudi zato, ker je domač tako v nizkoproračunskih, odbitih projektih kot v orjaških franšizah. Foto: Reuters
Sorodna novica Vojna zvezd: Vzpon Skywalkerja

Po premieri sklepnega dela Epizode IX, Vzpon Skywalkerja, gre najslavnejša filmska franšiza v zgodovini na dolgo oglaševani odmor – a to ne pomeni, da v zakulisju že ne načrtujejo naslednjih korakov. Revija The Hollywood Reporter na podlagi neimenovanih virov poroča, da je ponudbo za razvoj novega projekta dobil novozelandski režiser Taika Waititi. Za zdaj še ni jasno, na kateri točki so pogajanja, in prav tako ne, ali je to isti projekti, kot ga za Vojno zvezd razvija Kevin Feige.

Waititi se je ljubiteljem Vojne zvezd že prikupil z režijo zadnje epizode prve sezone nadaljevanke The Mandalorian. Malokdo ve, da je prav on tudi posodil glas droidu IG-11 – vsi pa vemo, da je Waititijeva komedija Zajec Jojo trenutno nominirana za šest oskarjev, tudi za najboljši film.

Prihodnost franšize bo začrtal Jon Favreau
Nad serijo The Mandalorian kot avtor, scenarist in izvršni producent bdi Jon Favreau, ki tako trenutno velja za enega od glavnih "arhitektov" Vojne zvezd v prihodnosti. Favreau je obenem tudi ključen del Marvelovega filmskega vesolja, ki ga upravlja Kevin Feige.

Na nedeljski podelitvi nagrad igralskega ceha (SAG) je imel Waititi
Na nedeljski podelitvi nagrad igralskega ceha (SAG) je imel Waititi "poseben trenutek" z Alexandrom Skarsgardom. Foto: Reuters

Ženska prvič za krmilom
Omenjena revija teoretizira, da je sodelovanje pri Mandalorianu nekakšna "testna vožnja" za velike režiserje, ki bi jim Disney morda lahko zaupal režijo naslednjega večjega projekta. Deborah Chow, ki je režirala dve epizodi, je bila na podlagi tega izbrana za (edino) režiserko nove serije za platformo Disney+, ki bo posvečena Obi-Wan Kenobiju (v vlogo se bo vrnil Ewan McGregor). Chow je tako prva ženska v zgodovini na čelu kakega projekta Vojne zvezd.

Tudi milijarda dolarjev je lahko razočaranje
Vzpon Skywalkerja
je v kinematografih nedavno prestopil mejo milijardnega zaslužka, a je kljub temu še vedno najmanj donosen film, odkar je Disney leta 2005 s filmom Sila se prebuja na novo zagnal franšizo. Ker je zadnjih nekaj filmov, vključno s spin-offi, precej razdelilo občinstvo, je studio do nadaljnjega svojo energijo preusmeril v platformo Disney+.

Serija The Mandalorian se je v popkulturo vpisala predvsem z
Serija The Mandalorian se je v popkulturo vpisala predvsem z "viralnostjo" lika "malega Yode". Foto: IMDb
Sorodna novica Nož v hrbet

Režiserji odpadajo po tekočem traku
O projektih, ki jih medtem pripravljajo za kinematografe, vemo bore malo. "Svojo" trilogijo bi morala dobiti ustvarjalca Igre prestolov David Benioff in D.B. Weiss, a sta se službi odpovedala oktobra lani. Lastno trilogijo je razvijal tudi režiser Poslednjega jedija Rian Johnson, a se trenutno ukvarja z nadaljevanjem uspešnice Nož v hrbet, kar bo verjetno njegov naslednji projekt. Ni znano, kaj to pomeni za njegovo sodelovanje pri Vojni zvezd.

Kdaj bi sploh imel čas?
Vprašanje (pre)natrpanega urnika se zastavlja tudi v zvezi z Waititijem, ki je trenutno eden od najbolj iskanih režiserjev v Hollywoodu, tudi zato, ker je domač tako v nizkoproračunskih, odbitih projektih kot v orjaških franšizah. V fazi poprodukcije je že njegova nizkoproračunska komična drama Next Goal Wins, ki pa še nima datuma premiere. Nato se seli k naslednjemu velikemu Marvelovemu projektu, Thor: Love and Thunder, ki ga bodo začeli snemati poleti, v kina pa prihaja novembra 2021. Po tem bo najverjetneje za studio Warner režiral adaptacijo klasičnega animeja Akira.