V okviru letošnjih Dnevov slovenskega filma v Beogradu, ki bodo potekali do nedelje, bodo vsak dan od šeste ure zvečer na ogled tako celovečerci kot tudi kratki igrani, dokumentarni in eksperimentalni filmi. Ob Beogradu bodo projekcije potekale še v Nišu, Novem Sadu, Smederevu, Pančevu, Kovinu, Vršcu in Boru.

Film Jezdeca Dominika Menceja, ki bo odprl letošnje Dneve slovenskega filma, govori o dveh prijateljih iz majhne vasice, ki predelata svoja mopeda v chopperja in se podata na pot. Foto: SFC/Janez Stucin
Film Jezdeca Dominika Menceja, ki bo odprl letošnje Dneve slovenskega filma, govori o dveh prijateljih iz majhne vasice, ki predelata svoja mopeda v chopperja in se podata na pot. Foto: SFC/Janez Stucin

Dnevi se bodo uradno začeli z nocojšnjo projekcijo filma Jezdeca Dominika Menceja, slovenskega kandidata za mednarodnega oskarja. Režiserjev celovečerni prvenec, ki ga je posnel direktor fotografije Janez Stucin, je na Festivalu slovenskega filma v Portorožu prejel več nagrad, med drugim tudi nagrado iridium za najboljši debitantski celovečerec. Obenem je vesno za najboljšo moško vlogo prejel Petja Labović, za najboljši zvok Samo Jurca, za najboljšo montažo pa Andrej Nagode in Matic Drakulić.

Odprtje bo v Jugoslovanski kinoteki potekalo danes ob 20.30, pri projekciji pa bo prisostvoval tudi srbski igralec Nikola Kojo, ki v filmu nastopi v vlogi motorista Petra, ki pot prekriža mladima prekmurskima jezdecema. Občinstvo bosta na slavnosti otvoritvi nagovorila tudi slovenski veleposlanik v Srbiji Damjan Bergant in programski direktor Jugoslovanske kinoteke Marjan Vujović, po projekciji pa bo sledil pogovor s publiko.

Festival letos v znamenju hibridnega filma
Glavni filmski program Dnevov slovenskega filma v Srbiji občinstvu ponuja priložnost, da si ogleda nekatere najbolj aktualne igrane in dokumentarne slovenske filmske naslove, so ob tem sporočili iz Slovenskega filmskega centra. "Avtorsko poetiko letošnjih filmov zaznamuje hibridni film kot metoda križanja igranega in dokumentarnega, predvsem v domeni različnih medijskih formatov: dokumentarne fotografije, videozapisov s spleta, dokumentiranih situacij in izpovedi. Zaznati je tudi navdih iz zgodovine svetovne in domače kinematografije, v novih delih pa tudi sklicevanje na lastno biografijo in ustvarjanje avtorjev Amirja Muratovića, Dominika Menceja, Damjana Kozoleta, Marka Šantića, Janeza Burgerja, Petra Bratuše, Barbare Zemljič, Andrine Mračnikar, Tamare Taskove in drugih," so zapisali beograjski organizatorji.

Temni pokrov sveta Amirja Muratovića govori o letalcu, fotografu, alpinistu, biologu in okoljevarstveniku Matevžu Lenarčiču. Foto: FDF
Temni pokrov sveta Amirja Muratovića govori o letalcu, fotografu, alpinistu, biologu in okoljevarstveniku Matevžu Lenarčiču. Foto: FDF

V četrtek, 7. decembra, bodo poleg Jezdecev tako na ogled Ivan Mariček – Žan Radovana Čoka, Temni pokrov sveta Amirja Muratovića o letalcu, fotografu, alpinistu, biologu in okoljevarstveniku Matevžu Lenarčiču in kratki animirani film Samo dihaj Aneja Golčarja.

V petek opoldne bo v dvorani Jugoslovanske kinoteke potekala tradicionalna okrogla miza, kjer bodo strokovnjaki, avtorice in avtorji iz Slovenije s srbskimi kolegi, člani društva filmskih snemalcev Srbije in filmsko kritičarko Ano Vučković Denčič razpravljali na temo Stil in manirizem v filmski fotografiji. O velikanih slovenske filmske fotografije bodo spregovorili tudi direktorji fotografije Rado Likon, letošnji dobitnik nagrade Milke in Metoda Badjure za življenjsko delo, Radovan Čok, avtor dokumentarnega filma Ivan MarinčekŽan in in Ivan Zadro, direktor fotografije v filmu Zbudi me.

Kratki film Borbike je letošnji prejemnik vesne za najboljši animirani film. Foto: Nika Jurman
Kratki film Borbike je letošnji prejemnik vesne za najboljši animirani film. Foto: Nika Jurman

Petkov večer bo odprl kratki film Borbike v režiji Nike Jurman, ki mu bo sledil Gajin svet 2 Petra Bratuše. Nato si bo mogoče ogledati še Kako sem se naučila obešati perilo Barbara Zemljič, večer pa bo zaključil zmagovalni celovečerec letošnjega Festivala slovenskega filma v Portorožu, Zbudi me Marka Šantića. Poleg vesne za celovečerni igrani film so bili za scenarij nagrajeni tudi Marko Šantić, Goran Vojnović in Sara Hribar, Jure Henigman je dobil vesno za najboljšo glavno vlogo, Jurij Drevenšek za najboljšo stransko, vesno pa je prejela tudi oblikovalka maske Lija Ivančič.

V soboto si bo mogoče ogledati Škatlo Tomaža Pavkoviča, Melanio Jurija Grudna, Alenko Kristijana Bernarda in Opazovanje Janeza Burgerja.

Festival bodo v nedeljo zaključili Not Go Gentle Sashe Ihnatovich, Izginjanje Andrine Mračnikar, Znameniti Slovenci Vladimirja Šojata in Pero Damjana Kozoleta.

Ivan Marinček, ki mu bo v okviru Dnevov slovenskega filma v Beogradu posvečena razstava, je posnel tudi filme Kekec Jožeta Galeta in Deveti krog Franceta Štiglica. Foto: Arhiv Slovenske kinoteke
Ivan Marinček, ki mu bo v okviru Dnevov slovenskega filma v Beogradu posvečena razstava, je posnel tudi filme Kekec Jožeta Galeta in Deveti krog Franceta Štiglica. Foto: Arhiv Slovenske kinoteke

Razstava posvečena Ivanu Marinčku
V okviru spremljevalnega programa so v Beogradu pripravili tudi razstavo, posvečeno pionirju slovenske in jugoslovanske kinematografije, direktorju fotografije in montažerju Ivanu Marinčku, ki je posnel antologijske filme Kekec Jožeta Galeta, Deveti krog Franceta Štiglica, Dvoje Aleksandra Saše Petrovića in druga nepozabna dela, so zapisali pri Slovenskem filmskem centru.

Revijalni program so soustvarili umetniški direktor Dni slovenskega filma v Beogradu Dragomir Zupanc – letošnji prijatelj slovenskega filma na Festivalu slovenskega filma Portorož (FSF), dr. Ivana Kronja, koordinatorica spremljevalnega programa in Vladimir Šojat, urednik programa DSF+.

Po projekcijah bodo potekali pogovori z gosti. Svoje filme bodo v prihodnjih dneh v Beogradu spremljali slovenskih ustvarjalci Tanja in Jurij Gruden, Peter Bratuša in Špela Levičnik Oblak, Radovan Čok, Rado Likon, Marko Šantić, Ivan Zadro, Amir Muratović, Nika Jurman in Varja Močnik.

Filmi, prikazani na Dnevih slovenskega filma v Beogradu, so nastali s finančno podporo Slovenskega filmskega centra, festival pa so-organizirajo Društvo Slovencev Sava iz Beograda, Veleposlaništvo Slovenije v Beogradu, Jugoslovanska kinoteka, Slovenska kinoteka in Slovenski filmski center.