Triet je z zahvalnim govorom dvignila veliko prahu. Foto: Reuters
Triet je z zahvalnim govorom dvignila veliko prahu. Foto: Reuters

Triet je ob prejemu nagrade opozorila, da so bili nedavni protesti proti reformi, s katero je vlada zvišala upokojitveno starost z 62 na 64 let, "zatrti na šokanten način". Kritizirala je tudi kulturno politiko francoske vlade, saj je dejala, da "komercializacija kulture, ki jo podpira trenutna neoliberalna vlada, lomi francosko kulturno raznolikost". Brez te kulturne dediščine pa ona na tem odru ne bi stala, je še dodala.

Na njene besede se je na Twitterju odzvala francoska kulturna ministrica Rima Abdul Malak, ki je zapisala, da je vesela, da je šla nagrada v roke domačemu režiserju, a da je bila negativno presenečena nad govorom Triet. "Njen film ne bi uzrl luči dneva brez finančnega modela francoskega filma, ki podpira raznolikost, ki ji v svetu ni enake. Ne pozabimo tega."

V filmu Anatomy of a Fall je v vlogi vdove, obtožene umora svojega moža, zaigrala nemška igralka Sandra Hüller, ki je igrala tudi v filmu britanskega režiserja Jonathana Glazerja The Zone of Interest po romanu Martina Amisa; v tem je upodobila ženo poveljnika Auschwitza.

Justine Triet je šele tretja ženska, ki je v Cannesu prejela glavno nagrado.

Justine Triet, Hirokazu Kore-eda in Jonathan Glazer so bili na sklepni slovesnosti v Cannesu v ospredju. Foto: Reuters
Justine Triet, Hirokazu Kore-eda in Jonathan Glazer so bili na sklepni slovesnosti v Cannesu v ospredju. Foto: Reuters

Drugi nagrajenci

Veliko nagrado žirije – grand prix, ki je druga najpomembnejša nagrada, je na sobotni podelitvi prejel film The Zone of Interest v režiji Jonathana Glazerja. V konkurenci za nagrado je bilo letos 21 filmov.

Nagrado za najboljšo režijo je prejel v Vietnamu rojeni francoski režiser Tran Anh Hung za film The Pot-au-Feu.

Nagrado žirije je prejel film Fallen Leaves finskega režiserja Akija Kaurismakija. Kultni finski režiser se je z njim sicer tokrat v Cannesu petič potegoval za zlato palmo. Za scenarij je bil nagrajen Yuji Sakamoto za film Monster, ki ga je režiral japonski režiser Hirokazu Kore-eda.

Predsednik žirije Ruben Östlund v družbi članov žirije Brie Larson, Atiqa Rahimija, Maryam Touzani in Julie Ducournau. Foto: Reuters
Predsednik žirije Ruben Östlund v družbi članov žirije Brie Larson, Atiqa Rahimija, Maryam Touzani in Julie Ducournau. Foto: Reuters

Nagrado za najboljšo igralko je prejela turška igralka Merve Dizdar. V filmu About Dry Grasses, ki ga je režiral turški režiser Nuri Bilge Ceylan, je zaigrala v vlogi učiteljice.

Nagrado za najboljšega igralca pa je prejel japonski igralec Koji Yakusho za film Perfect Days režiserja Wima Wendersa. Wenders je film posnel na Japonskem in v japonščini. Osredotočil se je na redkobesednega in malce asocialnega moškega v poznih srednjih letih, ki uživa v malih stvareh in gestah in je zadovoljen s službo čistilca tokijskih javnih stranišč.

Častna zlata palma Michaelu Douglasu

Izbor filmov v glavnem tekmovalnem programu je tudi tokrat ponujal stara in nova imena, je pa bilo letošnje leto bolj kot običajno naklonjeno režiserkam. Za zlato palmo se jih je s svojimi filmi tokrat potegovalo rekordnih sedem.

Žiriji je letos predsedoval švedski režiser Ruben Östlund, ki je kar dvakrat prejel zlato palmo. Nazadnje je glavno nagrado na tem prestižnem festivalu dobil lani za film Trikotnik žalosti.
Častno zlato palmo pa je letos prejel Michael Douglas, in sicer kot priznanje za briljantno kariero in angažma v kinematografiji. Douglas je bil eden največjih filmskih zvezdnikov v 80. in 90. letih prejšnjega stoletja, nastopil je v trilerjih, kot sta Prvinski nagon in Usodna privlačnost.

V Cannesu razglasili zmagovalce