Denis Villeneuve ima za Peščeni planet visokoleteče načrte: hotel je posneti
Denis Villeneuve ima za Peščeni planet visokoleteče načrte: hotel je posneti "Vojno zvezd, kakršno si je vedno želel videti". Veliko osnovnih tem in idej v Epizodi IV (Novo upanje) je namreč navdahnil nikoli realizirani scenarij za Peščeni planet Alejandra Jodorowskega. Villeneuve Peščeni planet razume kot "Vojno zvezd za odrasle". Foto: IMDb
Ena izmed Villeneuvovih teženj je precej bolj zvesto sledenje knjigi, kot je pred dobrimi 30 leti to storil David Lynch.Foto: IMDb
Ena izmed Villeneuvovih teženj je precej bolj zvesto sledenje knjigi, kot je pred dobrimi 30 leti to storil David Lynch.Foto: IMDb

Na prvih uradnih fotografijah iz filma vidimo tudi druge ključne člane igralske zasedbe, med katerimi so Oscar Isaac, Zendaya, Josh Brolin, Javier Bardem in Rebecca Ferguson. Film je bil posnet po slovitem romanu Franka Herberta, po mnenju marsikoga edem najboljših znanstvenofantastičnih romanov vseh časov. Premiera nove ekranizacije je napovedana za december letošnjega leta.

Zgodba je postavljena v daljno prihodnost, v čas, ko je večina dosedanje človeške zgodovine pozabljena, ohranile pa so se nekatere kulturne in verske tradicije. Spremljamo zgodbo mladega Paula Atreidesa, dediča vojvode Leta Atreidesa iz rodbine Atreides, čigar družina se seli na planet Arrakis, ki postane njihov fevd. Arrakis je peščeni planet, zaradi česar ga imenujejo Dune oz. Sipina; na njem se nahaja edini vir preživetja, t. i. "začimba". To je psihoaktivna snov, ki spodbuja jasnovidnost in je nujno potrebna za medzvezdna potovanja, zaradi česar je najdragocenejša snov v vesolju.

Rodbina Atreides se kmalu znajde v nevarni politični igri, ki vključuje rivalsko rodbino Harkonnen, astronavtski ceh, skrivnosten ženski red Bene Gesserit in samega imperatorja.

Peklenska vročina na snemanju
Kot peščeni planet sta v filmu "statirala" južna Jordanija in lokacije na obrobju Abu Dabija, Chalamet je izkušnjo snemanja v puščavi opisal kot "nadrealistično". "Tam so pokrajine, kakršne si mogoče predstavljaš na drugih planetih v našem osončju, ne pa na Zemlji."

Snemanje v Združenih arabskih emiratih je pomenilo tudi delo v izjemni vročini, in to celo v težkih kostumih, ki so pokrivali cela telesa igralcev. "Spomnim se, da sem enkrat stopil iz svoje sobe ob dveh zjutraj, pa je bilo še vedno 37 stopinj," je povedal Chalamet za revijo Vanity Fair, ki je tudi prva objavila priložene fotografije. "Na snemanju je temperatura dosegla tudi 48 stopinj. Če postane prevroče, prekinejo delo. Ne spomnim se, pri kateri temperaturi, ampak na neki točki ne smeš več delati. Na neki način nas je prizemljilo, da smo bili v kostumih in da smo bili v stanju popolne izčrpanosti."

Timothée Chalamet igra plemiča Paula Atreidesa, ki ga je v Lynchevi različici upodobil Kyle MacLachlan. Foto: IMDb
Timothée Chalamet igra plemiča Paula Atreidesa, ki ga je v Lynchevi različici upodobil Kyle MacLachlan. Foto: IMDb
Zendaya v vlogi Chani. Foto: IMDb
Zendaya v vlogi Chani. Foto: IMDb

Izboril si je dva filma
Villeneuve se Peščenega planeta loteva neposredno po sijajnem nadaljevanju Iztrebljevalca, še ene kultne znanstvene fantastike (vseeno od iztrebljevalca 2049 minevajo že tri leta). Kot napoveduje, bo njegov pogled na Herbertovo zgodbo o planetu sipin, peščenih črvov in svobodnjakov nekaj popolnoma drugega od tega, kar je leta 1984 posnel David Lynch.

Že po straneh zajetno in izredno zgoščeno napisano pripoved je Lynch komaj stisnil v dobri dve uri dolgo filmsko priredbo. Villeneuve, ki je že pri Iztrebljevalcu 2049 razmišljal o možnosti dveh delov, je tokrat dosegel svoje: Peščeni planet bo epopeja v dveh delih. Za reportažo Vanity Faira je režiser razkril, da je vodjem studia razložil, da bo treba narediti enako kot z nedavno adaptacijo romana Stephena Kinga Tisto. "Ne bi privolil v ekranizacijo v en sam film. Dogajalni svet je preprosto preveč kompleksen. Svojo moč pridobi šele z dovolj podrobnostmi."

Peščeni planet kot okoljevarstvena alegorija
Ne glede na to, kaj kdo verjame v globalnem segrevanju, je neizpodbitno dejstvo, da se Zemlja spreminja, opozarja Villeneuve, in ljudje se bomo morali na to prilagoditi. "Peščeni portret je bil napisan v 20. stoletju. Slika takrat še oddaljeno prihodnost nafte, kapitalizma in izkoriščanja – pravzaprav pustošenja – naravnih virov. Danes je vse to še veliko hujše. Pred nami je zgodba o odraščanju, a tudi poziv k dejanjem, naslovljen na mlade."