V Kinodvoru bo ob 18.00 premiera Obzornikov avtorice Nike Autor. Projekciji bo sledil pogovor z Niko Autor, ki ga bo vodila Petra Meterc.

Nika Autor v svojem delu preučuje teme, povezane z migracijami, pravicami delavk in delavcev ter politiko spomina. Foto: Kinodvor
Nika Autor v svojem delu preučuje teme, povezane z migracijami, pravicami delavk in delavcev ter politiko spomina. Foto: Kinodvor

Obzornik 4517 – Preko vode do slobode prinaša portret Zieda Abdellaouija, ki je v iskanju boljšega življenja prišel v Avstrijo po balkanski poti. Prehodil je 4517 kilometrov, doživel 26 verižnih vračanj in zdaj prebiva na Dunaju. Obzornik 2021 – Tukaj imam sliko predstavlja razdrobljen vpogled v življenje ljudi v neuradnih begunskih taboriščih v gozdovih ob mejah Evropske unije.

Obzornik 670 – Rdeči gozdovi pa je premišljevanje o postavitvi rezilne žice na poljih in v gozdovih ob meji Evropske unije in obravnava gozd kot politični prostor. Kraj, v katerega je vpisana zgodovina tajnih zatočišč in tajnih praks solidarnosti v različnih kontekstih, časih in obdobjih, piše na spletni strani Kinodvora.

Programski vodja in kurator v Avstrijskem filmskem muzeju na Dunaju Jurij Meden je zapisal: "Nika Autor je posnela tri kratke dokumentarce o rezilni žici, da bi ustvarila sramotni spomenik sramotnim časom, ki bo nekoč v prihodnosti osramočene otroke barbarov spomnil, naj iz ranjenega gozda in ranjenega mesa skrbno odstranijo zarjavelo rezilno žico, se globoko opravičijo in začnejo odškodninske postopke."

Na razstavi v V +MSUM bodo predstavili tri nove filme (Obzornik 4517 –  Preko vode do slobode, Obzornik 670 – Rdeči gozdovi in Obzornik 2021 – Tukaj imam sliko) ter fotografske in tekstualne intervencije. Foto: Kinodvor
Na razstavi v V +MSUM bodo predstavili tri nove filme (Obzornik 4517 – Preko vode do slobode, Obzornik 670 – Rdeči gozdovi in Obzornik 2021 – Tukaj imam sliko) ter fotografske in tekstualne intervencije. Foto: Kinodvor

Nika Autor je študirala slikarstvo na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani. Po diplomi je opravila doktorski študij na Akademiji za likovno umetnost na Dunaju. Ukvarja se z raziskovanjem dokumentarnih ustvarjalnih praks s poudarkom na formi filmskega eseja, videoinstalacije in fotografije.

V svojem delu se osredotoča na raznovrstne oblike spominskih praks v povezavi s prikritimi in utišanimi tematikami pozabljene preteklosti in zamolčane sedanjosti. Preučuje teme, povezane z migracijami, pravicami delavk in delavcev ter politiko spomina.

Slovenijo zastopala na beneškem bienalu
Za svoje ustvarjanje je prejela številne nagrade in priznanja, njena dela so bila prikazana v mnogih muzejih, galerijah ter na festivalih doma in v tujini. Je soustanoviteljica Obzorniške fronte, kolektiva ustvarjalcev s področja filmske, vizualne in politične teorije ter umetnosti.
Leta 2017 je s kustosinjo Andrejo Hribernik s projektom Novicam se ne odpovemo zastopala Slovenijo na 57. mednarodni umetnostni razstavi v Benetkah. Projekt sta sestavljala 30-minutni film Obzornik 63 – Vlak senc in publikacija Novicam se ne odpovemo.