Uvodne projekcije filma Bella Ciao – Za svobodo (Bella Ciao – Per la liberta) drevi ob 20. uri se bo udeležila tudi režiserka Giulia Giapponesi. Festival bo trajal do 17. marca.

Prizor iz filma Bella Ciao – Za svobodo režiserke Giulie Giapponesi, ki govori o nastanku, populariziranju in mitologiji neuničljivega napeva, ki vedno znova navdihuje nove generacije mladih. Foto: FDF
Prizor iz filma Bella Ciao – Za svobodo režiserke Giulie Giapponesi, ki govori o nastanku, populariziranju in mitologiji neuničljivega napeva, ki vedno znova navdihuje nove generacije mladih. Foto: FDF

Bella ciao je italijanski napev, ki izvira iz poznega 19. stoletja in se je razširil med antifašističnim gibanjem pred padcem Benita Mussolinija (1883–1945). Napev se je tudi kasneje v 40. letih obdržal kot pesem upora, a je nato v 50. letih popolnoma izginil iz javnosti. Po zaslugi izvedbe Yvesa Montanda iz leta 1963 je bil napev znova obujen v desetletju, ki ga je zaznamovalo uporništvo. Vse odtlej je Bella ciao univerzalna pesem proti avtoritarnim režimom, od mladinskih revoltov po vsem svetu do kurdskih borcev za svobodo na meji med Sirijo, Turčijo in Irakom.

"Kaj naredi pesem? Melodija in nedvomno besedilo; ko govorimo o partizanih, je besedilo seveda pomembno. Ampak kakšno besedilo? Pri nastanku napeva Bella ciao je bilo vpletenih več različnih dejavnikov, kar pesem še danes ohranja tako živo. Številni poganjki, vzbrsteli iz rastline, ki je vzklila iz nešteto semen, danes predstavljajo različice tega napeva po vsem svetu," je zapisala režiserka.

Že pred drevišnjim uradnim začetkom FDF-ja si je mogoče ogledati film Mrk, ki je eden od peterice filmov tekmovalnega programa. Sončni mrk, ki je bil na ozemlju nekdanje Jugoslavije viden leta 1999, je metafora za somrak Jugoslavije in Srbije pod Slobodanom Miloševićem, kot jo je razumela v Srbiji rojena in na Norveškem živeča režiserka Nataša Urban. Film je na ogled 10. marca ob 17. uri v Kinodvoru.

Film Mrk (The Eclipse) nosi letnico nastanka 2022. Foto: FDF
Film Mrk (The Eclipse) nosi letnico nastanka 2022. Foto: FDF

Prav tako pred uradnim začetkom festivala je na ogled še film Veseli delavec v režiji Johna Webstra. Gre za dokumentarec, ki na eni strani prikaže ljudi, ki so bili na delu podvrženi ekstremno stresnim razmeram, na drugi pa o sodobni preobremenjenosti in iztrošenosti spregovorijo strokovnjaki, kot je na primer antropolog David Graeber (1961–2020). Film je na ogled v Kosovelovi dvorani Cankarjevega doma 10. marca prav tako ob 17. uri.

"Zamisel za dokumentarec se je porodila pred nekaj leti v obdobju, ko je moja žena delala za Nokio, od zlatih časov do Microsoftovega prevzema. Iz prve roke sem bil priča posledicam slabega vodenja. Opazoval sem, kako se je ta čudovita, predana, visoko usposobljena ekipa preprosto porazgubila ... Zatem pa se je vsa zadeva okoli Nokie izkazala kot tragedija za Finsko," je o dokumentarcu povedal na Finskem rojeni britanski režiser John Webster.

Sorodna novica Umrl je legendarni dokumentarist Mako Sajko

Za nagrado Amnesty International Slovenije so tokrat ob filmu Mrk v igri še Bodi moj glas švedsko-iranske režiserke Nahid Persson, Casa Sussana francoskega režiserja Sebastiena Lifshitza, ki je že bil nagrajen na FDF-ju, Hiša iz trsk v režiji Simona Lerenga Wilmonta iz Belgije in izraelsko-dansko-finska koprodukcija Nedolžnost izraelskega režiserja Guya Davidija.

Letošnja retrospektiva je v znamenju avstrijskega režiserja dokumentarcev Huberta Sauperja, festival pa posveča tudi slovenskemu režiserju kratkih filmov Maku Sajku, ki se je poslovil letos.

Spremljevalni program med drugim prinaša razstavo fotografa Matjaža Krivca Po poteh uničevanja gozdov v Boliviji, okroglo mizo Dialogi o slovenskem dokumentarnem filmu in pogovore po projekcijah filmov.