Film zajema spomine, upanja, nočne more in strahove, zajete skozi posnetke in pričevanja migrantov, ki so doživeli ali se odpravljajo na ‘Igro’, kot rečejo svoji poti. Foto: Slovenska kinoteka
Film zajema spomine, upanja, nočne more in strahove, zajete skozi posnetke in pričevanja migrantov, ki so doživeli ali se odpravljajo na ‘Igro’, kot rečejo svoji poti. Foto: Slovenska kinoteka

V Slovenski kinoteki bodo ob 19.00 predvajali italijanski dokumentarni film Trst blešči ponoči o migrantih, ki so med pandemijo covida-19 poskušali priti v Italijo in tam zaprositi za azil, a so jih vrnili na izhodišče v BiH. Projekcijo je pripravil Pravni center za varstvo človekovih pravic in okolja.

Neugledno evropsko "tekmovanje" v odslavljanju migrantov
Film so režirali Andrea Segre, Stefano Collizzolli in Matteo Calore. Januarja so ga prikazali na filmskem festivalu v Trstu. Režiserji so ga opisali kot film o nestabilni in zmedeni meji med varnostjo in pravom, kjer tekmovanje med evropskimi vladami za zmanjšanje števila migrantov sili oblasti, da izumijo nove postopke, izpodbijajo ustavne omejitve in ustvarjajo napetosti med različnimi oblastmi v državi.

Korona ni ustavila migrantske krize
Leta 2020 in na začetku leta 2021, ko je bila vsa pozornost usmerjena v zdravstveno krizo, je italijanska policija na meji med Italijo in Slovenijo, na območju Fernetičev nekaj kilometrov stran od Trsta, ustavila migrante, ki jim je uspelo prečkati mejo. Vrnjeni so bili v Slovenijo, ne da bi imeli možnost zaprositi za azil.

Slovenska policija jih je predala hrvaški policiji v t. i. neformalnih postopkih. Ta je migrante pretepala, včasih okradla in zasledovala s policijskimi psi ter nato pregnala v BiH, zunaj meja EU-ja, kjer so imeli le eno možnost – da znova poskusijo zapustiti BiH.

Foto: Slovenska kinoteka
Foto: Slovenska kinoteka

Kot so sporočili s PIC-a, je italijanska vlada v parlamentu več mesecev opravičevala tovrstna vračanja, vendar je sodba civilnega sodišča v Rimu prisilila italijansko ministrstvo za notranje zadeve, da spremeni svojo politiko. Tovrstna vračanja niso bila več mogoča in sporna praksa se je morala končati.

Nekaterim od 1300 migrantov, ki so jim onemogočili vstop v Italijo, se je uspelo vrniti na mejo pri Fernetičih. V tamkajšnjem sprejemnem centru Casa Malala so režiserji spoznali in intervjuvali migrante, ki so prikazani v filmu. Zgodbe migrantov, ki so bili nezakonito vrnjeni, so prepletene s posnetki, ki so jih naredili migranti med svojo dolgotrajno potjo, in z nasprotujočimi si izjavami pristojnih institucij.

Projekciji v italijanskem jeziku z angleškimi podnapisi bo sledil pogovor, na katerem bodo sodelovali režiser Andrea Segre, predstavnik Italijanskega konzorcija za solidarnost Gianfranco Schiavone in predstavnica PIC-a Urša Regvar. Vodil ga bo Uroš Škerl.