Ključ, dokumentarni film

Skozi besede N. N. in igrane prizore lahko gledalci spoznajo realnost prostitucije v Sloveniji, statistika o tukajšnji prostituciji je namreč slepa. Jasno je le, da se s to dejavnostjo ukvarja ogromno ljudi in da je tesno povezana s trgovino z ljudmi, suženjskimi odnosi in kriminalnim podzemljem, piše v napovedi filma. Pričevanje N. N. s svojo življenjsko zgodbo dopolnjuje Katjuša Popovič, nekdanja kriminalistka in ustanoviteljica društva Ključ, centra za boj proti trgovanju.

Društvo Ključ je pravzaprav edina specializirana nevladna organizacija pri nas, ki deluje na področju boja proti trgovanju z ljudmi. Posvečajo se preventivnim dejavnostim, kot je nudenje neposrednih oblik pomoči vsem dejanskim in mogočim žrtvam trgovanja. Pomoč pa nudijo tudi tako rekoč visoko rizičnim osebam, za katere menijo, da bi lahko bile žrtve trgovanja z ljudmi, piše na njihovi spletni strani.

Prizor iz filma Ključ. Foto: Televizija Slovenija
Prizor iz filma Ključ. Foto: Televizija Slovenija

Ker sta trgovina z ljudmi za namene spolnega izkoriščanja in prostitucija neločljivo povezani, v društvu Ključ pogosto naletijo tudi na posameznike, ki delujejo v prostituciji, a želijo oditi iz tega sistema, ki ga dojemajo kot izkoriščevalskega – čeprav se lahko na prvi pogled zdi, da je šlo za prostovoljno odločitev.

V igrano-dokumentarnem filmu pa širše ozadje prostitucije v Sloveniji slikajo tudi intervjuji s strokovnjaki s tega področja. Film je za RTV Slovenija nastal v produkciji hiše Sever & Sever. Režiral ga je Jani Sever, ki je v sodelovanju s Stojanom Pelkom in Milošem Kalusekom napisal tudi scenarij.

Film Ključ je bil premierno na ogled na začetku marca v Kinu Šiška.