Srbska režiserka Mila Turajlić, ki letos s svojo stvaritvijo tretjič sodeluje na Festivalu dokumentarnega filma (FDF), se v najnovejšem dokumentarcu dotakne tudi vloge filmske propagande in opozori tudi na vprašanje filmskega in tonskega arhivskega gradiva.

Film iz leta 2022, v izvirniku naslovljen Nesvrstani: Dosje Labudović, je nastal v koprodukciji Srbije, Črne gore, Francije in Hrvaške. Dokumentarec na podlagi arhivskega gradiva beograjske produkcijske hiše Filmske novosti, za katerim stoji prav Titov osebni snemalec, ne prikaže zgolj dogajanja na vrhu neuvrščenih v Beogradu leta 1961, temveč tudi številna Titova potovanja po svetu, ki jih je na filmski trak ujel Stevan Labudović (1926–2017), in takratna zasedanja Generalne skupščine Združenih narodov. Prek tega oriše politično podobo takratnega sveta v obdobju hladne vojne in delitve na Vzhod in Zahod.

Leta 1979 v Beogradu rojena Mila Turajlić, ki je tudi scenaristka in snemalka filma, je povedala, da gre tudi za edinstven primer, saj je v filmu prikazan nezmontiran arhivski material skupaj s samim snemalcem tega materiala. In Labudović, ki tokrat sam s kamero ni snemal dogajanja, temveč je kamera snemala njega samega, je kljub svoji starosti med nastajanjem filma s svojo še zmeraj prisotno energijo, obujanjem spominov in iskrivim humorjem filmu dodal poseben čar. Kot je pred projekcijo filma na FDF-ju povedala režiserka, ji je žal, da Labudović ni dočakal, da bi film tudi videl. Prvič sta se srečala pred desetimi leti v Alžiriji in takrat je tudi že začela nastajati njena filmska pripoved.

Stevan Labudović med filmskimi koluti. Foto: FDF
Stevan Labudović med filmskimi koluti. Foto: FDF

Dokumentarec nameni pozornost tudi prizadevanjem predvsem afriških držav za njihovo kolonialno osvoboditev, kjer so svojo vlogo odigrali tudi neuvrščeni, prek katerih je Jugoslavija takrat našla svoje zunanjepolitično mesto zunaj takratne blokovske razdelitve sveta. Tako se posveti tudi javnosti skoraj povsem neznani filmski pomoči takratne Jugoslavije različnim osvobodilnim gibanjem po svetu, tudi v službi filmske propagande.

Sorodna novica Titov Galeb - za Reko kulturni spomenik, za nacionaliste sramota

Filmarka je kot zanimivost izpostavila, da je Labudović svojo snemalno pot začel v času tržaške krize leta 1953, ko je že nekaj let deloval kot dopisnik iz Ljubljane, nato pa so ga izbrali, da Tita s kamero spremlja, ko se je ta prvič z ladjo Galeb odpravil na prvo potovanje zunaj Evrope – takrat poimenovano pot miru. Labudović je nato s kamero spremljal Tita še na številnih poteh po svetu.

Prav na podlagi sodelovanja z Labudovićem in ohranjenega obsežnega arhivskega gradiva, ki ga hranijo v Beogradu, je Mila Turajlić tudi zagnala raziskovalni projekt Non-aligned Newsreels, s katerim obiskuje različne države, ki so bile deležne zgoraj omenjene pomoči. Občinstvu brez tona predvaja te arhivske posnetke, nato pa gledalci videno komentirajo, sama pa nato ustvari videoinstalacije. Kot poslanstvo si je namreč zadala, da arhivsko gradivo nekako vrne v okolje, kjer je bilo posneto.