Razdalje med sedeži v času epidemije. Foto: EPA
Razdalje med sedeži v času epidemije. Foto: EPA

Obenem pa to podjetje, ki ima v lasti tudi verigo Picturehouse v Združenem kraljestvu, vztraja, da njegovi kinematografi "ostanejo odprti za poslovanje" in da ne bo "nobenega velikega vpliva" na delovna mesta. Sicer so druga največja veriga kinematografov na svetu.

Številni kini so bili v času zapiranja javnega življenja za daljša obdobja prisiljeni zapreti vrata ali pa so morali delovati z zmanjšano zmogljivostjo zaradi pravila razdalje med ljudmi. Soočili so se tudi s hudo konkurenco pretočnih storitev, katerih priljubljenost je v času epidemije močno narasla. A pred kratkim je tudi Netflix obvestil o velikem padcu števila naročnikov na račun naraščajočih življenjskih stroškov, poroča BBC.

Kinematografske verige so upale, da bodo uspešnice, kot so najnovejši film o Bondu, Top Gun: Maverick ter Thor: Ljubezen in grom po sprostitvi omejitev iz karantene znova pritegnile občinstvo.

Foto: EPA
Foto: EPA

Toda prejšnji teden je Cineworld opozoril, da še vedno ni bilo dovolj večjih filmskih premier, ki bi pritegnile kinematografsko občinstvo. Skupno so se letošnji prihodki kinoblagajn zmanjšali za več kot tretjino ali 32 odstotkov v primerjavi z enakim obdobjem leta 2019, preden je izbruhnila pandemija.

V petek so delnice Cineworlda padle za 60 odstotkov, potem ko je The Wall Street Journal poročal, da se podjetje pripravlja na stečaj "v nekaj tednih". Cineworld je po pisanju BBC-ja v ponedeljek sporočil, da preučuje različne možnosti za prestrukturiranje poslovanja, kar jim omogoča nadaljevanje poslovanja, medtem ko se pogaja z upniki.

Foto: EPA
Foto: EPA

Ne želijo komentirati, ali razmišljajo tudi o stečaju v Združenem kraljestvu ali kakšen bi lahko bil vpliv na njegovih 4600 zaposlenih tam. Cineworld ima 128 kinematografov v Veliki Britaniji in na Irskem.

Globalno ima 9.189 velikih platen v več kot 750 mestih. Deluje v desetih državah, vključno z ZDA, Poljsko in Izraelom. Trenutno imajo tržno vrednost okoli 69 milijonov dolarjev, a skoraj pet milijard dolarjev dolga.