Avdiovizualni avtorji bodo spregovorili o implementaciji direktive ter priložnostih in izzivih na tem področju. Foto: BoBo
Avdiovizualni avtorji bodo spregovorili o implementaciji direktive ter priložnostih in izzivih na tem področju. Foto: BoBo

Delavnico evropskih avdiovizualnih avtorjev četrtič po vrsti pripravljajo Društvo slovenskih režiserjev (DSR), DSR Scenaristi in Zavod za uveljavljanje pravic avtorjev, izvajalcev in producentov avdiovizualnih del Slovenije (Aipa) v sodelovanju z Združenjem evropskih filmskih režiserjev (Fera), mednarodnim Združenjem avdiovizualnih avtorjev (SAA) in Zvezo scenaristov Evrope (FSE).

Osvetliti trenutno prakso pri pogajanjih
Odprla jo bosta režiser Klemen Dvornik in direktor Aipe Gregor Štibernik, sledila bo predstavitev glavne izvršne direktorice Fere Pauline Durand-Vialle o dogovoru Evropskega parlamenta, Sveta EU in Evropske komisije o direktivi. Izvršna direktorica SAA Cecile Despringre pa bo poskušala osvetliti trenutno prakso pri pogajanjih in upravljanju pravic avdiovizualnih avtorjev, napovedujejo v Aipi.

V torek bo delavnica predstavila posamične primere po državah, kje bi direktiva lahko pomembno vplivala na razmere. Svoje izkušnje in pričakovanja bodo razgrnili predstavniki danskih, francoskih, nemških in poljskih kolektivnih organizacij.

Oba delovna dneva bo sklenila okrogla miza, danes s temo Sive cone pri pogajanjih za uveljavitev pravic avdiovizualnih avtorjev, kje lahko direktiva pomaga, v torek pa s temo Odnosi z javnostmi: kako nagovoriti odločevalce, da uzakonijo direktivo.

Politično soglasje glede ureditve avtorskih pravic
Omenjene tri evropske institucije so politično soglasje glede ureditve avtorskih pravic v digitalni dobi dosegle februarja. Dogovor je tudi tokrat naletel na neodobravanje, med drugim so razočaranje nad direktivo izrekle novinarske organizacije.

Mednarodno združenje za digitalno javno domeno (Communia) pa je presodilo, da je usklajeni dokument "najslabša možna različica doslej". Dogovor morajo sedaj potrditi predstavniki Sveta EU, parlamentarni odbor za pravne zadeve in Evropski parlament.