Komična drama Nažgani, ki jo je režiral veliki Thomas Vinterberg, se je razveselila vseh glavnih nagrad. Foto: LIFFe
Komična drama Nažgani, ki jo je režiral veliki Thomas Vinterberg, se je razveselila vseh glavnih nagrad. Foto: LIFFe
Sorodna novica Nažgani

Nagrajeni režiser Thomas Vinterberg je v govoru po razglasitvi za najboljši film dejal, da mu brez pomoči Evropske filmske akademije in danskih oblasti ne bi uspelo zgraditi tako uspešne kariere. Kot je povedal, je med snemanjem umrla njegova hčerka, ki je pri filmu sodelovala. Film so posneli v njeni šoli, v njeni šolski sredi, in čeprav je bilo izjemno težko, je bila po njeni smrti edina možnost, da nadaljujejo projekt in tako počastijo njen spomin. "V času osamitve, finančne krize in smrti nama je uspel poskus narediti poživljajoč film, ki časti življenje. Na to sva ponosna. Ganjen sem," pa je dejal predtem, ko je skupaj s Tobiasom Lindholmom prejel kipec za najboljši scenarij.

Za najboljšo evropsko igralko je bila v berlinskem Futuriumu, kjer je potekala letošnja virtualna prireditev, razglašena Paula Beer za vlogo v filmu Undine, najboljša evropska komedija je The Big Hit režiserja Emmanuela Courcola, najboljši evropski animirani pa film Josep režiserja Aurela. Med kratkimi filmi se je nagrade razveselil režiser Lasse Linder za film All Cats Are Grey In The Dark, za najboljšo fotografijo pa Matteo Cocco za film Hidden Away. Za najboljši dokumentarni film je bil nagrajen romunski režiser Alexander Nanau za film Collective. Za največje evropsko odkritje (nagrada Fipresci) je bil razglašen Carlo Sironi za film Sole.

V kategoriji igranih celovečercev so bili poleg zmagovalnega danskega filma Nažgani še nominirani Berlin Alexanderplatz nemškega režiserja Burhana Qurbanija, Corpus Christi poljskega režiserja Jana Komase, The Painted Bird češkega režiserja Vaclava Marhoula, Martin Eden italijanskega režiserja Pietra Marcella in Undine nemškega režiserja Christiana Petzolda.

Filmi Nažgani, Martin Eden in Undine so bili vključeni tudi v program nedavnega Ljubljanskega mednarodnega filmskega festivala – Liffa.

Sorodna novica Undine

Podelitve nagrad morda nikoli več ne bodo enake kot prej

Evropska filmska akademija (EFA) je že sredi tedna začela niz spletnih dogodkov. Predsednik EFA-ja Mike Downey je priznal, da odločitev za virtualno izvedbo ni bila lahka, a so jo po njegovih besedah sprejeli zaradi odgovornosti in skrbi za vabljene goste. "Nihče ni bolj razočaran od nas in naših islandskih prijateljev, da se ne bomo mogli letos srečati v Reykjaviku," je povedal. Virtualna podelitev je namreč potekala v Berlinu, Islandija pa bo novo priložnost dobila naslednje leto.

"Časi, v katerih živimo, zahtevajo inovativnost in dodatno ustvarjalnost," se zaveda Downey. "V tem nenavadnem letu bo to nenavadna in – upamo – izjemna podelitev nagrad: takšna z drugačnim pristopom, ki nam bo omogočil, da več pozornosti namenimo različnim nagradam. Ker moramo biti iznajdljivi, smo se odločili, da preizkusimo drugačen format, s katerim bomo ugotovili, kako bomo evropske filmske nagrade razvijali v prihodnjih letih."

Sorodna novica Martin Eden

Nagrajence je predstavljala skupina igralcev in igralk, ki delujejo v Berlinu. Kot posebna gostja je sodelovala islandska igralka Halldora Geirharosdottir.

Prebivalci Evrope smo lahko podelitev spremljali prek mednarodne mreže partnerjev za pretočne in oddajne storitve: v Sloveniji ste si lahko podelitev ogledali na MMC-ju.

Evropske filmske nagrade 2020 – nominiranci

Najboljši film: Nažgani (Druk), Danska, Nizozemska, Švedska

Berlin Alexanderplatz, Nemčija, Nizozemska
Corpus christi (Bože cialo), Poljska, Francija
Martin Eden, Italija, Francija
The Painted Bird (Nabarvene ptače), Češka, Slovaška, Ukrajina

Najboljša režija: Thomas Vinterberg, Nažgani

Agnieszka Holland, Charlatan
Jan Komasa, Corpus christi
Pietro Marcello, Martin Eden
Maria Sødahl, Hope
François Ozon, Poletje 85

Najboljša igralka: Paula Beer, Undine

Ane Dahl Torp, Charter
Nataša Bereznaja, Dau. Natasha
Andrea Braein Hovig, Hope (Hap)
Marta Nieto, Mother (Madre)
Nina Hoss, My Little Sister (Schwesterlein)


Najboljši igralec: Mads Mikkelsen, Nažgani (Druk)

Bartosz Bielenia, Corpus Christi
Viggo Mortensen, Padati (Falling)
Goran Bogdan, Oče (Otac)
Elio Germano, Hidden Away (Volevo nascondermi)

Najboljši scenarij: Thomas Vinterberg in Tobias Lindholm, Nažgani


Costa-Gavras, Adults in the Room
Damiano D'Innocenzo in Fabio D'Innocenzo, Favolacce / Bad Tales
Martin Behnke in Burhan Qurbani, Berlin Alexanderplatz
Mateusz Pacewicz, Corpus christi
Pietro Marcello in Maurizio Braucci, Martin Eden

Dokumentarni film: Collective (r. Alexander Nanau), Romunija, Luksemburg


Acasa, My Home (r. Radu Ciorniciuc), Romunija, Nemčija, Finska
Gunda (r. Viktor Kosakovski), Norveška, ZDA
Little Girl (r. Sebastien Lifshitz), Francija
Saudi Runaway (r. Susanne Regina Meures), Švica
The Cave (r. Feras Fayyad), Danska, ZDA, Nemčija, Katar, Francija, Velika Britanija

Evropsko odkritje nagrada Fipresci: Sole (Carlo Sironi)

Full Moon (Pun mjesec),
Bosna in Hercegovina
Gagarin (Gagarine),
Francija
Instinct,
Nizozemska
Isaac (Izaokas),
Litva
Jumbo,
Francija, Belgija, Luksemburg

Sorodna novica Undine

Nagradam EFA-ja letos pridružena prva etapa nagrade lux
Poleg nagrad v glavnih kategorijah so letos prvič razglasili tudi nominirance za nagrado evropskega občinstva lux, ki jo bo Evropski parlament po novem podeljeval v sodelovanju z EFA-jem ter v partnerstvu z Evropsko komisijo in mrežo Europa Cinemas.

Nagrada lux je bila do zdaj namenjena povečanju prepoznavnosti evropskih filmov, omogočanju njihovega ogleda evropskemu občinstvu in spodbujanju razprav o temah, ki jih filmi obravnavajo, zdaj pa z več partnerji nadgrajujejo njeno poslanstvo. Največja sprememba je v tem, da bodo o dobitniku poleg poslancev Evropskega parlamenta odločali tudi gledalci po Evropi.

Častni predsednik žirije za nagrado lux je predsednik EFA-ja Downey, filme za nominacijo pa bo izbrala selektorska ekipa filmskih strokovnjakov.

Film Nažgani slavil na evropskih filmskih nagradah