Festivalsko dogajanje bo zajelo prostore nekdanjega Rudnika Trbovlje-Hrastnik od 30. junija do 2. julija. Kot poudarjajo organizatorji, bo letos festival sovpadel z 200. obletnico rudarstva v Hrastniku.

Foto: Jernej Peklar
Foto: Jernej Peklar

Poleg šestnajstih filmov domače in tuje produkcije bo tudi letos gostil pester spremljevalni program s številnimi gosti iz sveta filmske umetnosti in delavskega boja.

Kompresorska postaja, ki je v času premogovništva v Hrastniku služila proizvodnji komprimiranega zraka za pogon strojev v rudniku, bo tudi letos eno od treh prizorišč festivala Kamerat. Filme si bodo gledalci lahko ogledali tudi v podzemlju rudniškega rova in nekdanji rudarski delavnici.

Letošnja država v fokusu je Češka
Programski kamerat festivala Simon Tanšek je na torkovi predstavitvi razkril 16 filmov, ki si jih bo občinstvo lahko ogledalo na drugem festivalu Kamerat. Filmi so razdeljeni v štiri sklope – retrospektiva, dokumentarni film, celovečerni film in fokus. Letošnja država v fokusu je Češka, ki ima prav tako pestro industrijsko dediščino, ki daje navdih filmskim ustvarjalcem.

S torkove predstavitve festivala: Simon Tanšek, Marko Funkl in Nina Kavzar. Foto: Jernej Peklar
S torkove predstavitve festivala: Simon Tanšek, Marko Funkl in Nina Kavzar. Foto: Jernej Peklar

Na festivalu se bodo tako ob podpori češkega veleposlaništva v Sloveniji predvajali trije češki filmi, v spremljevalnem programu pa bo v sodelovanju z veleposlaništvom odprta tudi razstava Plečnik in Praga.

Novost letošnjega festivala je sklop filmov študentov AGRFT-ja, v katerem se bodo predstavili štirje filmi mladih režiserjev.

Tudi letos bo festival gostil filmske ustvarjalce in predstavnike boja za pravice delavcev v okviru treh okroglih miz in pogovorov z ustvarjalci. Med njimi so režiserji Srđan Kovačević, Nika Autor in Martin Turk. Festival bo obiskala tudi Maja Bogojević, predavateljica filmske teorije v Črni gori, urednica revije Camera Lucida, članica žirije na več festivalih ter sodelavka prvega festivala.

Foto: Jernej Peklar
Foto: Jernej Peklar

Napovedujejo tudi tri okrogle mize, ki so jih naslovili Položaj delavcev v filmski industriji, Kam je izginil delavski razred in Okrogla miza o ženskih delavkah v kulturi.

Ob 200. obletnici rudarstva v Hrastniku pripravljajo odprtje tematske poti Srečno, poklon zasavski rudarski dediščini. Župan občine Hrastnik Marko Funkl je povedal, "da v občini poteka več projektov, ki bodo negovali industrijsko dediščino in ji vdahnili nove vsebine".

Poleg razstave Plečnik in Praga bo mogoče obiskati tudi prenovljeno razstavo Uporništvo v Zasavju, razstavo fotografij s fotografskega natečaja Kamerat in razstavo likovnih del učencev OŠ narodnega heroja Rajka Hrastnik na temo delavstva, so zapisali v sporočilu za javnost.