Mednarodni filmski festival kratkih neodvisnih filmov, ki postaja že del kulturnega turizma mesta in regije, letos poteka pod sloganom Kratki filmi, dolgo poletje.

Foto: Festival Shots
Foto: Festival Shots

Festivalsko prizorišče v atriju dvorca Rotenturn se danes odpira ob 19. uri. Ob 21. uri se bo začel filmski program. Filmske goste so sicer pozdravili že v sredo, ko je bila na programu tudi okrogla miza na temo neodvisnega filma.

Shots v Slovenj Gradcu organizirajo od leta 2016, vse od takrat je direktor tematsko in žanrsko zelo pestrega festivala 34-letni Slovenjgradčan Tomo Novosel. Po več kot 8000 kratkih filmih z vsega sveta, ki jih je v osmih letih pogledal za festival, ugotavlja, da je bil v tem času z napredkom tehnike narejen ogromen preskok v kakovosti. Hkrati zaznava velik porast števila kratkih filmov, vse več je 30-minutnih, od pandemije covida-19 dalje narašča tudi število animiranih filmov.

Pri selekciji za letošnji Shots mu je pomagal filmski kritik Žiga Brdnik. "Tudi letos sva se z Žigo potrudila, da je selekcija izredno pestra, teme so drzne in pogumne. Večkrat tudi rečem, da sem malo na meji, ampak to je zaradi tega, ker ne vem, kje drugje bi gledalci lahko to videli. In občinstvo je zagotovo pripravljeno na take filme," je prepričan.

Po Novoselovih besedah ne gre spregledati vsakoletnega gostovanja avtorjev. Pravi, da so po gostoljubnosti, ki zajema tudi izlete po Koroški, širše poznani in to se verjetno izkazuje tudi v številnih prijavah na festival.

Foto: Festival Shots
Foto: Festival Shots

V sklopu festivala gostijo letos ustvarjalce iz Japonske, ZDA, Izraela, Indije in evropskih držav. Tudi žirija festivala je mednarodna, saj že nekaj let vanjo povabijo nagrajence s prejšnjega festivala.

Ob sklepu festivala bodo podelili sedem nagrad shots – za najboljšega glavnega igralca oz. igralko, scenarij, direktorja fotografije, študentski film, dokumentarni film ter za najboljši film festivala.

Festival Shots že več let sodeluje z mariborskim kinom Minoriti, letos prvič pa tudi s ptujskim festivalom Dnevi poezije in vina, na katerem bodo prikazali lani na Shotsu nagrajene filme. Filmski teden v koroškem mestu je sicer že preteklo soboto napovedal šesti festival animiranega filma Zebra.

V Slovenj Gradcu se je začel festival kratkih filmov SHOTS