Organizatorji so prejeli rekordnih 14.259 predlogov iz 152 držav, od tega 4018 celovečernih filmov. Foto: EPA
Organizatorji so prejeli rekordnih 14.259 predlogov iz 152 držav, od tega 4018 celovečernih filmov. Foto: EPA

Na njem svetovno premiero doživi marsikateri film, ki pozneje prejme pomembne nagrade. Letos bodo prikazali 112 celovečercev, od tega jih bosta 102 doživela svetovno premiero.
Filmi letos prihajajo iz 33 držav, 45 je prvencev. Organizatorji so sicer prejeli rekordnih 14.259 predlogov iz 152 držav, od tega 4018 celovečernih filmov.

Od 112 celovečercev jih 45 podpisujejo ena ali več režiserk
Med velikimi mednarodnimi festivali Sundance že dolgo velja za enega od festivalov z najbolj uravnoteženim programom glede zastopanosti žensk kot režiserk in kot igralk. Od 61 režiserjev v vseh štirih tekmovalnih kategorijah, ki v katerih bodo prikazali skupaj 56 filmov, ženske predstavljajo 41 odstotkov. Od 112 celovečercev jih 45 podpisujejo ena ali več režiserk. Za glavno festivalsko nagrado se bo potegovalo 16 celovečercev, od tega jih kar devet podpisujejo režiserke.

Od 61 režiserjev v vseh štirih tekmovalnih kategorijah, ki v katerih bodo prikazali skupaj 56 filmov, ženske predstavljajo 41 odstotkov. Foto: EPA
Od 61 režiserjev v vseh štirih tekmovalnih kategorijah, ki v katerih bodo prikazali skupaj 56 filmov, ženske predstavljajo 41 odstotkov. Foto: EPA

V tekmovalni kategoriji ameriških igranih filmov bodo režiserke po navedbah portala Variety pripovedovale moške zgodbe, režiserji pa ženske zgodbe. Med drugim bodo namreč prikazali film Honey Boy režiserke Alme Har'el in po scenariju Shie LaBeoufa, ki govori o igralčevem odnosu z očetom, in film Brittany Runs a Marathon v režiji in po scenariju Paula Downsa Colaizza, ki govori o nekoliko izgubljeni 27-letnici, ki zaradi težav z zdravjem začne teči.
Več filmov v kategoriji ameriških igranih filmov ima protagoniste, ki niso belopolti. Med njimi je moderna adaptacija romana Richarda Wrighta Native Son v režiji Rashida Johnsona, film Luce v režiji Juliusa Onaha o belopoltem paru, ki posvoji otroka vojaka iz Afrike, in film Hala režiserke Minhal Baig o življenju muslimanske najstnice.

Več filmov v kategoriji ameriških igranih filmov ima protagoniste, ki niso belopolti. Foto: EPA
Več filmov v kategoriji ameriških igranih filmov ima protagoniste, ki niso belopolti. Foto: EPA

"Družba se zanaša na pripovedovalce zgodb"
Direktor festivala John Cooper je povedal, da letošnji program filmov "druži celotno pojmovanje opolnomočenja, naraščajočega izziva in vloge, ki jo pri tem igra resnica". Čeprav večina filmov ni političnih, izjema je denimo Where's My Roy Cohn? v režiji Matta Tyrnauerja, je Cooper za ponavljajočo temo letošnje izdaje opredelil premagovanje občutka nemoči v družbi, kjer glasovi ljudi, zlasti drugačnih in migrantov oz. priseljencev, niso upoštevani.

"Družba se zanaša na pripovedovalce zgodb. Odločitve in tveganja, ki jih sprejemajo, opredeljujejo našo kolektivno izkušnjo. Letošnji festival je poln pripovedovalcev zgodb, ki ponujajo izzive, vprašanja in zabavo," je o letošnji izdaji festivala povedal Redford.
Lani je veliko nagrado žirije med ameriškimi igranimi filmi prejel The Miseducation of Cameron Post v režiji iransko-ameriške v New Yorku rojene in živeče filmarke Desiree Akhavan. Nagrado občinstva za najboljši igrani film ameriške produkcije je prejel film Burden. Festival je v Park City pritegnil 124.900 obiskovalcev iz ZDA in 26 drugih držav.

Letošnji festival se bo sklenil 3. februarja.