V festivalskih dnevih bodo predstavili raznolike avtorske poetike, raziskovanja in eksperimentiranja na področju umetniškega videa in filma.

Zachary Epcar, Kanjon (The Canyon), 2020. Foto: Slovenska kinoteka
Zachary Epcar, Kanjon (The Canyon), 2020. Foto: Slovenska kinoteka

Festival začenjajo danes v Slovenski kinoteki s predavanjem Kuriranje filma in videa – samoizbrisno predavanje kuratorke in sodirektorice evropskega Media Art Festivala EMAF v Osnabrücku Katrin Mundt. Naslovila bo vprašanja raziskovanja, selekcije in prikazovanja del v različnih projekcijskih, uprizoritvenih in instalacijskih formatih, kot tudi vprašanja o etiki produkcije, distribucije in predstavitve umetniških oblik s časovno dimenzijo, so zapisali v Slovenski kinoteki.

Katrin Mundt je za festival pripravila program Zagonetke, ki bo na sporedu v petek. Izbor sestavljajo štirje eksperimentalni in esejistični filmi, ki razmišljajo o vlogi pripovedi pri ustvarjanju tistega, kar dojemamo kot resničnost. Avtorice in avtorji filmov so Gernot Wieland, Carlos Irijalba, Zachary Epcar, Anja Dornieden, Juan David González Monroy in Andrew Kim.

Marina Kožul, sodirektorica festivala eksperimentalnega filma 25fps iz Zagreba, je za festival "sestavila program eksperimentalnih filmov Dinamika prostora, v katerem je zbrala dela umetnic, katerih namen je s filmskimi sredstvi in jezikom raziskati sile, ki povzročajo gibanje in delovanje." Avtorice filmov in videov so Hrvoslava Brkušić, Dalija Dozet, Nicole Hewitt, Ana Hušman, Sanja Iveković, Sara Jurinčić, Leona Kadijević, Neli Ružić, Mateja Zidarić. Program bo na sporedu v četrtek.

Vladislav Knežević, Aqualia, 2021. Foto: Slovenska kinoteka
Vladislav Knežević, Aqualia, 2021. Foto: Slovenska kinoteka

Osrednji avtor letošnjega festivala prihaja iz Zagreba. Priznani režiser in avdiovizualni umetnik Vladislav Knežević vse od leta 1988 ustvarja samosvoj opus v duhu avantgardne rabe filmskega jezika, ki ga povezuje z napredno računalniško grafiko. Njegova retrospektiva bo predvajana v dveh sklopih, in sicer v četrtek in petek. Del programa bo predvajan v stereoskopski 3D-projekciji.

Poleg starejših del bo premierno predvajan pravkar končani film Null Cone (2022). V času trajanja festivala se lahko na VR-točki v kavarni Kinoteke potopite v 360-stopinjski prikaz njegovega filma Aqualia (2021). V petek z avtorjem pripravljamo tudi mojstrsko delavnico, namenjeno mladim ustvarjalkam in ustvarjalcem.

Eno najprodornejših in ikoničnih imen slovenskega avantgardnega filma
V sodelovanju z arhivskim oddelkom Slovenske kinoteke na zadnji dan festivala premierno predstavljajo program kratkih filmov Vinka Rozmana, ki jih bomo zavrteli z 8-milimetrskega projektorja. Rozman velja za eno najprodornejših in ikoničnih imen slovenskega avantgardnega filma.

Med letoma 1963 in 1971 je pod okriljem Kino Kluba Ljubljana posnel več kot dvajset kratkih filmov, ki segajo od družbenopolitičnih premišljevanj, prek športnih filmov ali popolnoma formalističnih eksperimentov, do intimnih in ljubečih filmskih pesnitev. Ob projekciji filmov, ki so danes del posebnih zbirk Slovenske kinoteke, bomo v uvodu predstavili tudi digitalizirani in restavrirani verziji filmov Odmev in odziv ter (premierno!) Praška pomlad. Izbor filmov je pripravil sodelavec Slovenske kinoteke Matevž Jerman.

Festival v soboto zaključujejo v Cukrarna baru z novo edicijo večletnega raziskovalnega avdiovizualnega projekta trans.fail slovenskega glasbenika, performerja in intermedijskega umetnika Luke Prinčiča.

Sanja Iveković, Osebni rezi (Osobni rezovi), 1982. Foto: Slovenska kinoteka
Sanja Iveković, Osebni rezi (Osobni rezovi), 1982. Foto: Slovenska kinoteka

Ob tem pa predstavljajo še kuriran program dijaških in študentskih filmov in videov V-F-X: Gen.Z, ki bo do 22. maja na ogled na spletni platformi Baza slovenskih filmov. Na ogled bo deset del, ki so v zadnjih dveh letih nastala na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje Ljubljana, Akademiji umetnosti, Univerze v Novi Gorici, AVA – Akademiji za vizualne umetnosti, Srednji šoli za oblikovanje in fotografijo Ljubljana ter Srednji vzgojiteljski šoli, gimnaziji in umetniški gimnaziji Ljubljana.

Izbor ponuja droben vpogled v vsakodnevno življenje generacije Z ter njihovo občutenje sveta in njihovih bližnjih. Avtorice in avtorji videov in filmov so Brina Perčič, Katarina Pogačnik, Zala Špende, Samo Pivač, Blaž Bergant, Ela M. Pirnat, Erin Pirc, Iva Suhadolnik Gregorin, Pavle Banović, Ivana Kalc, Jaka Komac, Arta Kroni, Klavdija Košir.