Namesto tega pa osrednje prizorišče canskega filmskega festivala odpira vrata za brezdomce, ki v času epidemije novega koronavirusa nimajo drugega pribežališča.

Tradicionalni festival v mondenem letovišču na francoski rivieri bi se moral začeti 12. maja, a so organizatorji prejšnji teden sklenili, da dogajanje (za zdaj) prestavljajo v drugo polovico junija. Že v petek so zato lahko odprli vrata za tiste, ki so najbolj potrebni pomoči.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

"Vsako noč tukaj prespi nekje od 50 do 70 ljudi," je za tiskovno agencijo Reuters pojasnil Dominique Aude-Lasset iz canske mestne hiše.

Predsednik Emmanuel Macron je 67 milijonom Francozom pred osmimi dnevi naročil, naj upoštevajo karanteno in tako upočasnijo širitev pandemije. To seveda predstavlja neizvedljivo nalogo za približno 12 tisoč ljudi, ki v Franciji nimajo strehe nad glavo.

Stroko skrbi, da bo imela pandemija še toliko bolj uničujoč vpliv na brezdomce, saj pogosto nimajo dostopa do sanitarnih sredstev in imajo velikokrat tudi predhodne zdravstvene težave. Preživetje številnih med njimi je odvisno od prispevkov ljudi, ki pa so trenutno zaprti po svojih domovih.

Na vhodu v festivalsko palačo vsakemu prišleku najprej izmerijo temperaturo. V notranjosti je del prostora preurejen v začasno jedilnico, imajo pa tudi tuše in skupni prostor za druženje ter seveda postelje.

Na razpolago so tudi pesjaki za štirinožne prijatelje. "Vemo, kako dragocena družba so brezdomcem psi," je še komentiral Aude-Lasset.