Foto: ZVVIKS
Foto: ZVVIKS

"Mlada Liliana je simbol skromnosti, predanosti in dela. Te njene lastnosti krepi notranja želja po izpolnitvi zastavljenega cilja. Poetična pripoved brez časa in kraja nas v marsičem spominja na nostalgično preteklost," so zapisali pri zavodu ZVVIKS, ki je producent filma.

Sorodna novica Liliana, ljubezenska vrnitev Milanke Fabjančič k animiranemu filmu

Na festivalski poti je film po FSF-ju obiskal številne domače in mednarodne filmske festivale, med njimi zagrebški Animafest, filmski festival Encounters in mednarodni filmski festival kratkega filma v Saporu.

Dobil je nagrado Creative Innovation in Animation Award na mednarodnem filmskem festivalu v New Yorku in stanovsko nagrado DSAF za najboljšo likovno zasnovo.

Lina Dinkla, koordinatorica posebnih programov festivala DOK Leipzig, je o filmu zapisala: "Skozi nostalgijo in čustvenost nas film popelje v preteklost. Ugledna ilustratorka Milanka Fabjančič s pomočjo sepije in pastelnih risb oživi čudežno zgodbo o marljivi in nežni tovarniški delavki Liliani. Vsak večer si Liliana sname sijočo ogrlico, vsako jutro si jo znova nadene. Čez dan ostaja skrivnost njene nežnosti skrita v njenem srcu."

Milanka Fabjančič je "akademska slikarka s širokim kreativnim poljem delovanja, ki sega vse od knjižnih ilustracij do grafičnih podob in animacije," opisujejo pri ZVVIKS-u. Dela kot režiserka, animatorka in ilustratorka ter poučuje na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje in novogoriški Akademiji umetnosti.

Foto: ZVVIKS
Foto: ZVVIKS

Produkcijska hiša ZVVIKS obenem napoveduje nadaljevanje sodelovanja z Milanko Fabjančič, saj je v produkciji njen naslednji avtorski projekt, kratki animirani film Pospravi hobotnico, tu je banana.

Zgodba bo skozi značilno avtorsko risbo Milanke Fabjančič gledalca popeljala na živahno in iskrivo pot skozi življenje, ki slavi prijateljstvo in sestrstvo. Producent filma je ZVVIKS, koproducent RTV Slovenija, film pa nastaja s finančno podporo Slovenskega filmskega centra.


Film Liliana je na ogled spodaj.