Muzej revolucije je dokumentarec o opuščenem utopičnem projektu v Beogradu. Foto: Cankarjev dom
Muzej revolucije je dokumentarec o opuščenem utopičnem projektu v Beogradu. Foto: Cankarjev dom

To je druga izvedba projekta po vrsti, ki ga organizira Mreža festivalov Jadranske regije. V njej so povezani Ljubljanski mednarodni filmski festival Liffe, Festival avtorskega filma Beograd, Filmski festival Herceg Novi, Sarajevski filmski festival in Zagrebški filmski festival. Filmi bodo od jutri do 29. januarja brezplačno na voljo na posebni platformi.

Letos prinaša program Zimske izdaje filme Stric Andrije Mardešića in Davida Kapca, Garbura Josipa Žuvana, Ste že videli to žensko? Dušana Zorića in Matije Gluščevića, Jezdeca Dominika Menceja ter dokumentarec Muzej revolucije Srđana Keče.

Jezdeca je bil slovenski kandidat za nominacijo za mednarodnega oskarja. Foto: SFC/Janez Stucin
Jezdeca je bil slovenski kandidat za nominacijo za mednarodnega oskarja. Foto: SFC/Janez Stucin

Iz Slovenije prihaja zgodba o odraščanju Jezdeca režiserja Dominika Menceja. Postavljena je v leto 1999, ko najboljša prijatelja svoja mopeda predelata v slogu chopperjev in se iz rodne vasice odpravita na motoristično popotovanje po Sloveniji in Hrvaški. Ko se jima na poti pridružita mlada ženska in star motorist, se začnejo skupne dogodivščine. V filmu, ki je bil slovenski kandidat za nominacijo za mednarodnega oskarja, igrajo Timon Šturbej, Petja Labovič, Anja Novak in Nikola Kojo. Svetovno premiero je doživel leta 2022 na filmskem festivalu v Sarajevu.

Dokumentarec Muzej revolucije so premierno predvajali na IDFA-ju, obšel je številne festivale in osvojil filmsko nagrado srce Sarajeva za najboljši dokumentarni film. Šestdeset let mineva od arhitektonske zamisli Vjenceslava Richterja – o muzeju, posvečenem zgodovini socialistične revolucije. To je film o opuščenem utopičnem projektu v Beogradu, pa tudi o prijateljstvu med sedemletno deklico in starko.

Nadrealistična psihodrama Ste že videli to žensko? se ukvarja z identiteto, natančneje z ženskim multiverzumom, ki se želi osvoboditi. Razslojevanju sledi skozi tri metamorfoze ženske (vse igra Ksenija Marinković), ki tava po Beogradu in njegovih temačnih kotičkih v iskanju načina, kako zapustiti lastno kožo. Film je bil premierno predvajan na Tednu kritike v Benetkah.

Stric je triler z Mikijem Manojlovićem, Ivano Roščić, Goranom Bogdanom, Rokom Sikavico in Kajo Šišmanović v glavnih vlogah. Film na videz poteka v Jugoslaviji, v poznih sedemdesetih letih 20. stoletja, ko se stric vrača domov za praznike. Doma se med božično pojedino vzpostavi napeto vzdušje, ki bi ga lahko rezali z nožem.

Junaka filma Garbura sta dvanajstletnika Nikola in Antonio. Najboljša prijatelja, ki živita v sosednjih hišah, se zabavata s prižiganjem karabina, svoje podvige pa snemata in objavljata na Youtubu v upanju na milijonske oglede. Družini sta že leta skregani in nasprotujeta njunemu prijateljstvu, kar postopoma vpliva tudi na odnos med prijateljema. V filmu igrajo Franko Floigl, Mauro Ercegović Gracin, Ljubomir Bandović, Marija Škaričić, Ivana Roščić, Asja Jovanović in Zdenko Jelčić.

Zimska izdaja je nastala po uspešno sprejeti Poletni izdaji. Cilj projekta je, da z regionalno filmsko platformo prispevajo k predvajanju kakovostnih domačih stvaritev v zimskem času, ko vsi več časa preživimo pred malimi in velikimi zasloni. Filmi bodo dostopni gledalcem iz Hrvaške, Slovenije, Bosne in Hercegovine, Srbije in Črne gore.