Ravno prvo potovanje čez Atlantik leta 1971 - promocija albuma The Man Who Sold The World (1970) - je navdahnilo alterego Ziggy Stardust, ki je bil nekaj časa Bowiejev stalni spremljevalec na koncertnih odrih. (S Stardustom je, tako biograf Christopher Sandford, "združil pojavo Iggyja Popa in glasbo Louja Reeda" ter tako ustvaril "ultimativnega pop idola".) Film bodo začeli snemati že junija letos.

David Bowie leta 1973. Foto: AP
David Bowie leta 1973. Foto: AP
Johnny Flynn je med drugim frontman svoje lastne zasedbe, Johnny Flynn And The Sussex Witt. Foto: AP
Johnny Flynn je med drugim frontman svoje lastne zasedbe, Johnny Flynn And The Sussex Witt. Foto: AP

"Sijoč kot Lauren Bacall"
Na svoji prvi ameriški turneji je Bowie s pridom izkoriščal svoj androgini videz - na intervjuje je prihajal v obleki, ki jo poznamo z naslovnice omenjenega albuma. Kritiki so bili navdušeni; novinar Rolling Stonesa ga je opisal kot "dih jemajočega, skoraj neverjetno podobnega Lauren Bacall". Na ulicah so se mu ljudje pogosto smejali, nekdo pa mu je v obraz nameril tudi pištolo.

Neka takratna punca se je pozneje spominjala, da je pevec "na papirnate prtičke pisal opombe o norem rockerju, ki mu je ime Iggy ali Ziggy". Po vrnitvi v Anglijo je razkril svojo namero, da bo ustvaril lik, "ki je videti, kot da je prišel z Marsa". Priimek Stardust si je izposodil od performerja Legendary Stardust Cowboy, čigar album je dobil na tej turneji.

Bowiejev sin Duncan Jones je sicer na vprašanja ljudi na Twitterju odgovoril, da projekt ne nastaja v sodelovanju s pevčevo družino in da studio Salon Pictures ni pridobil avtorskih pravic za uporabo Bowiejevih pesmi - ter da "si ne predstavlja, da bi se to lahko spremenilo." "Če hočete videti film brez blagoslova družine in brez Bowiejeve glasbe, je odločitev vsakega posameznika."

Na svoji prvi ameriški turneji je Bowie s pridom izkoriščal svoj androgini videz - na intervjuje je prihajal v obleki, ki jo poznamo z naslovnice albuma The Man Who Sold The World. Foto: Wikipedia
Na svoji prvi ameriški turneji je Bowie s pridom izkoriščal svoj androgini videz - na intervjuje je prihajal v obleki, ki jo poznamo z naslovnice albuma The Man Who Sold The World. Foto: Wikipedia

Za sliko "trenutka v času" glasbe ... niti ne potrebujejo?
Filmski blog Deadline je sicer predtem poročal, da bo del filma tudi "ščepec Bowiejevih nastopov v živo". Studio je naknadno pojasnil, da bo film portret "trenutka v času na prelomnici Davidovega življenja, kot tak pa ni odvisen od njegove glasbe". In še: "Tako kot so postopali pri filmu Nowhere Boy z Lennonom in pri filmu Control z Joy Division, bomo tudi mi uporabili glasbo tistega časa in pesmi, ki jih je Bowie prirejal, ne pa njegovih izvirnih pesmi."

Flynn je marsikomu znan iz Netflixove serije Lovesick in nadaljevanke Genius, v kateri je igral mladega Alberta Einsteina. Trenutno v Londonu ob Kitu Haringtonu nastopa v predstavi True West. Poleg tega je 35-letnik z lastno glasbeno zasedbo izdal več studijskih albumov. V filmu bosta nastopila tudi Jena Malone (kot Angie Bowie) in Marc Maron kot protagonistov publicist.

Kameleon rocka
David Bowie se je v zgodovino popglasbe zapisal kot človek tisočerih obrazov, umetniških imen in glasbenih slogov - od glamrocka do elektronske glasbe. Nastopil je tudi v več filmih in televizijskih produkcijah. Med njegove najbolj znane pesmi sodijo Let's Dance, Heroes in Life on Mars, s svojo glasbo je nastopil tudi v filmu Mi otroci s postaje ZOO. Umrl je januarja 2016, dva dni po 69. rojstnem dnevu in po večmesečnem boju z rakom, za katerega javnost ni vedela.