Trumpov tiskovni predstavnik Steven Cheung je film, ki so ga premierno predvajali na filmskem festivalu v Cannesu, označil za "smeti, čisto izmišljotino, ki senzacionalizira že zdavnaj ovržene laži".

Trumpa igra Sebastian Stan, ki ga dobro poznajo ljubitelji Marvelovega sveta. Foto: EPA
Trumpa igra Sebastian Stan, ki ga dobro poznajo ljubitelji Marvelovega sveta. Foto: EPA

"Vložili bomo tožbo in ukrepali proti očitno lažnim trditvam teh domnevnih filmskih ustvarjalcev," je dejal. "Tako kot nelegalni Bidnovi procesi je tudi to (film, op. n.) vmešavanje hollywoodskih elit, ki se zavedajo da bo predsednik Trump znova prevzel Belo hišo in premagal njihovega kandidata, saj nobena njihova poteza ni bila uspešna."

Sebastian Stan v vlogi mladega Trumpa. Foto: IMDb
Sebastian Stan v vlogi mladega Trumpa. Foto: IMDb

Občinstvo v Cannesu navdušeno
Na drugi strani so kritike filmu naklonjene. Dvorana je film pospremila z osemminutnimi stoječimi ovacijami, kritiki pa opevajo vlogi, ki sta ju odigrala Sebastian Stan kot mladi Trump in Jeremy Strong, ki igra njegovega neusmiljenega mentorja in odvetnika Roya Cohna. Film Vajenec (The Apprentice – kar je bil tudi naslov Trumpovege resničnostnega šova, ki se je v vsaki epizodi sklenil s hladnokrvno odpustitvijo enega od tekmovalcev) pripoveduje o vzponu Trumpa kot ambicioznega mladega nepremičninskega poslovneža v New Yorku v 70. in 80. letih preteklega stoletja.

Na začetku prikaže mladega Trumpa, obsedenega z željo, da bi se pridružil mestni eliti. Usodno je srečanje s Cohnom, ki v življenju stavi na nauke "ničesar ne priznaj, vse zanikaj" ter "napadi, napadi", ki postanejo tudi Trumpov življenjski kredo.

Na začetku filma opozorilo, da so dogodki prirejeni
Iranski režiser Abbasi, sicer stari znanec Cannesa, ni želel ustvariti faktografsko korektne biografije nekdanjega predsednika ZDA in sedanjega republikanskega kandidata na letošnjih predsedniških volitvah. "Želeli smo narediti pankrokovsko različico zgodovinskega filma in se ne preveč pikolovsko ukvarjati s podrobnostmi in s tem, kaj je prav in kaj ne," je Abbasi povedal za Vanity Fair. Film je glede tega jasen in se tudi odpre z opozorilom, da so predstavljeni dogodki prirejeni.

Oponašalec Donalda Trumpa na rdeči preprogi pred premiero filma Vajenec. Foto: EPA
Oponašalec Donalda Trumpa na rdeči preprogi pred premiero filma Vajenec. Foto: EPA

Trump je po poročanju DPA-ja predstavljen kot brezobzirna pošast. Sprva skoraj simpatičen portret trmastega, a naivnega povzpetnika prikazuje, kako se Trump postopoma spreminja, ko spoznava temne plati sklepanja poslov in okusi moč. Tu so prizori, ko ima Trump liposukcijo in operacijo presaditve las.

Predstavi pa tudi dogodek iz leta 1989, ki ga je v sklopu ločitvenega postopka razkrila njegova prva žena Ivana Trump, ki je trdila, da jo je posilil. Pozneje je obtožbo preklicala. V filmu gledalci vidijo, kako se Trump razbesni, potem ko se Ivana posmehuje njegovemu videzu, "oranžnemu obrazu", in mu reče, da postaja "grd in plešast". Trump jo zatem prisili, da se uleže na tla, jo posili, ob tem pa vpraša: "Ali sem našel tvojo točko G?"

V dokumentih ločitvenega postopka, ki navajajo dogodek, je Ivana Trump dogodke časovno umestila v čas po tem, ko je imel Trump presaditev las. Trdila je, da jo je Trump porinil na tla, ji izpulil šop las, kar je sledilo, pa je sprva opisala kot posilstvo, vendar potem preklicala trditev.

 Ali Abbasi opisuje biografijo kot
Ali Abbasi opisuje biografijo kot "pankrokovsko različico zgodovinskega filma". Foto: EPA

Film je nastal po scenariju Gabriela Shermana, novinarja, ki je pred leti poročal o nepremičninskem trgu za New York Observer in bil v pogostih stikih s Trumpom. Vajenec se v Cannesu predstavlja v sklopu tekmovalnega programa. Na vprašanje, ali lahko Američanka objektivno ocenjuje film o Trumpu, je predsednica žirije Greta Gerwig odgovorila, da se bo projekcije udeležila "odprtega uma in srca ter da je pripravljena, da jo film preseneti".