Foto: Brand Ferro.
Foto: Brand Ferro.

Festival v francoskem mestecu Biarritz ob Biskajskem zalivu v tekmovalni program postavlja najboljše mednarodne dokumentarce, namenjene za kinematografsko distribucijo in predvajanje na televiziji ali drugih platformah, ki niso bili predvajani v Franciji.

Telo, ki ga bodo premierno predvajali v torek, ponovitev pa bo 26. januarja, je režiserka posnela pod okriljem svoje produkcijske hiše Petra Pan film. Režiserka, ki se je na mednarodnih festivalih v preteklosti proslavila s filmoma Moj narobe svet (2016) in Babice revolucije (2006), je v svojem novem intimnem videodnevniku dve desetletji spremljala bližnjo prijateljico Urško, ki se bori z redkimi avtoimunskimi boleznimi.

Urška, nekoč manekenka, zdaj profesionalna pianistka, se je v tem času spopadala z nevsakdanjimi izzivi, pri tem pa nikoli ni izgubila neuklonljivega duha. Dokumentarec raziskuje izjemno življenje in zapleteni notranji svet ženske, ki je dvajset let preživela na robu med življenjem in smrtjo. Gre za zgodbo o vztrajnosti in sprejemanju, o bolezni in zdravju, o povezanosti telesa in duha. Dokumentarni portret bolezni, vztrajanja in prijateljstva je svetovno premiero doživel na festivalu Mesto žensk.

Foto: Brand Ferro.
Foto: Brand Ferro.

Na lanskem Festivalu slovenskega filma Portorož je Petra Seliškar prejela vesno za najboljši dokumentarni film. Žirija je v utemeljitvi zapisala: "Film Telo Petre Seliškar spremlja Urškino življenje in njen večdesetletni boj z lastnim telesom ali, bolje rečeno, proti njemu. Ko jo spremlja skozi faze avtoimunih bolezni, nam njeno telo predstavi skozi njegovo krhkost in lepoto hkrati kot metaforo človekovih omejitev. Tako mikroskopski posnetki kot veličastni pejsaži z motivom otoka in jezera omogočajo dodatno razmišljanje o mestu človeka v naravi. Telo je pravi filmski podvig, v katerem avtorica dosledno gradi portret ženske, ki ob vseh dolgoletnih težavah ohranja optimizem in vedrost."

To je velik uspeh za slovenski dokumentarni film
Režiserko je med ustvarjanjem dejala, da jo je vodila želja, "da bi gledalec telesno začutil Urškino telo in to, kar čuti, njeno bolečino in negotovost". Da se je film Telo uvrstil v glavno selekcijo enega največjih dokumentarnih filmskih festivalov, med najboljših enajst filmov v letu 2023, je zelo vesela. "To je velik uspeh za slovenski dokumentarni film. Želim si, da bo ta pomembna uvrstitev pomagala k redni distribuciji filma v Franciji," še pravi.

Foto: Brand Ferro.
Foto: Brand Ferro.

Projekt, ki je nastajal kot večinsko slovenska in manjšinsko hrvaško-makedonska koprodukcija, so poleg avtorice, scenaristke, režiserke in producentke Petre Seliškar soustvarili še koproducenti Sara Ferro, Tamara Babun in Victor Ede kot pridruženi producent, direktor fotografije Brand Ferro, skladatelj Vladimir Rakić, ki je poleg Vere Galešev poskrbel tudi za obdelavo zvoka, ter montažerja Sashko Potter Micevski in Sandra Bastašić. Telo je v fazi razvoja podprl Eurimages, nastal pa je s finančno podporo SFC-ja.