Zaradi zaprtja šol so projekt vsaj do zdaj izvajali prek spleta. Foto: Zavod Vizo
Zaradi zaprtja šol so projekt vsaj do zdaj izvajali prek spleta. Foto: Zavod Vizo

Zamisel o vpeljevanju filma v šolske učilnice je bila že del širšega EU-projekta, poimenovanega Poučevanje evropske zgodovine s filmom, ki so ga v Zavodu za uveljavljanje vizualne kulture Vizo izvedli v konzorciju s partnerji iz Italije – ta je bila nosilka projekta – ter Romunije in Bolgarije.

Najprej štiri, zdaj pet srednih šol vključenih v projekt
V okviru projekta Poučevanje evropske zgodovine s filmom so dijaki poleg usmerjenega ogledovanja filmov svoja razmišljanja zaključili z novim inovativnim ustvarjalnim in tudi učnim pristopom, ki izhaja iz filmskega kolažnega filma – izdelavo videoesejev. V Sloveniji so bile v projekt vključene Gimnazija Novo mesto, Gimnazija elektro in pomorska šola Piran, Srednja gradbena šola in gimnazija Maribor ter Gimnazija Murska Sobota.

Film - od izuma do umetnosti ... Foto: Zavod Vizo
Film - od izuma do umetnosti ... Foto: Zavod Vizo

Zdaj zavod Vizo nadaljuje na nacionalni ravno samostojno pot s sorodnim pristopom v filmskem opismenjevanju. V svežem projektu, poimenovanem Poučevanje s filmom v srednjih šolah, zavod Vizo poleg štirih srednjih šol, s katerimi so že sodelovali pri prejšnjem projektu, se je pridružila še Gimnazija Šentvid Ljubljana. Film bo vključen pri šolskih predmetih, kot so zgodovina, umetnostna zgodovina, sociologija, španščina, filozofija in pri izbirnem predmetu film.

Najbrž tudi natečaj VideoRez za mlade
V načrtu je, da bodo do konca šolskega leta izvedli več kot 50 filmsko-vzgojnih dejavnosti, prilagojenih neposredno za pouk. Tako bo ogledu filma sledil pogovor o tematikah iz filmov in filmskih izraznih sredstvih, multimedijska predavanja o zgodovini filma, filmski estetiki ter o izbranih učnih temah. Predvideno je tudi izdelovanje videoesejev kot vaje sinhronizacije. Zaradi zaprtja šol, projekt poteka prek spleta, so poudarili v zavodu Vizo.

Potek projekta Poučevanje s filmom v srednjih šolah je tridelen. V prvem delu se o načinu izvedbe projekta dogovarjajo s profesorji, v drugem si dijakinje in dijaki pogledajo filme na različnih spletnih mestih, tretji del pa je namenjen pripravi videoeseja. V načrtu je tudi vseslovenski natečaj VideoRez, namenjen mladim ustvarjalcem, med 15. in 19. letom.

"Časi zgolj linearnega podajanja TV-vsebin so minili"
Pri zavodu Vizo so se odločili pri projektu sodelovati tudi s Televizijo Slovenija, saj ta na svojem portalu ponuja kakovostno ponudbo filmskih vsebin. Dijakinje in dijaki si bodo prek spletnega portala Televizije Slovenija in drugih spletnih portalov od januarja do konca marca ogledali deset izbranih filmov, so še sporočili z zavoda Vizio. "Filmi omogočajo, da spoznavamo kraje in življenja, ki jih nikoli ne bi mogli spoznati, ker so nam geografsko ali časovno oddaljeni, omogočajo pa tudi, da znanja pridobimo perceptivno – saj film vendarle želi, da ga začutimo! –, da ga spoznamo empatično in avdio-vizualno razmišljujoče," je povedal vodja zavoda Vizo Rok Govednik.

Portal Televizije Slovenija. Foto: Arhiv RTV SLO
Portal Televizije Slovenija. Foto: Arhiv RTV SLO

"Časi zgolj linearnega podajanja TV-vsebin so minili in pri snovanju distribucije najkvalitetnejših programskih vsebin s področja kulture in umetnosti, kamor seveda sodi tudi filmska umetnost, stremimo k temu, da so posamezni naslovi dosegljivi tudi na nelinearnih platformah. Žal nam čisto vsakič to ne uspe, saj so tudi naše želje uokvirjene v finančne možnosti. Smo pa toliko bolj veseli takrat, ko se ta naša namera opredmeti tudi v nečem tako pomembnem, kot je pomoč pri izobraževanju mladih (in vseh drugih) o tem, kakšni so umetniški vzgibi in ekspresije posameznih avtorjev in kakšna je pravzaprav vloga umetnosti danes – v času in prostoru 21. stoletja. Tudi filmske, ki dosega velik del populacije in ki nam prav tako pomaga bolje razumeti svet okoli nas," pa je povedal odgovorni urednik kulturno-umetniškega programa Televizije Slovenija Andraž Pöschl.